the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. United Kingdom
  5. Keppie
  6. 2015
  7. Ronald Mcdonald House / Keppie

Ronald Mcdonald House / Keppie

  • 09:00 - 29 June, 2015
Ronald Mcdonald House / Keppie
Ronald Mcdonald House / Keppie, Courtesy of Keppie
Courtesy of Keppie

Courtesy of Keppie Courtesy of Keppie Courtesy of Keppie Courtesy of Keppie + 12

  • Architects

  • Location

    South Glasgow University Hospitals, 1345 Govan Road, Glasgow, Lanarkshire G51 4TF, United Kingdom
  • Area

    1940.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Contract

    Design & Build
  • Quantity Surveyor/Employer’s agent

    Doig & Smith
  • Structural Engineer

    Peter Brett Associates
  • Contractor

    CCG Scotland
  • Client

    Ronald McDonald Family House, Yorkhill
  • Value

    £3.4m
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Keppie
Courtesy of Keppie

Text description provided by the architects. The new Ronald McDonald House, designed by leading UK based architectural practice Keppie, has opened its doors at the South Glasgow Hospitals Campus.

Courtesy of Keppie
Courtesy of Keppie

The £3.4m facility, run by independent charity Ronald McDonald House Glasgow, provides free amenities and accommodation for families of sick children from all over Scotland who are being treated in the adjacent Royal Hospital for Sick Children.

Setion
Setion

Located on a prominent corner site within the hospital campus, the light, airy and welcoming building offers families an opportunity to retreat from the overwhelming aspects of the hospital environment. The industrial façade that fronts the busy Govan Road, and references the area’s strong shipbuilding heritage, shields the building from traffic noise and the institutional surroundings of the South Glasgow Hospitals Campus.

Courtesy of Keppie
Courtesy of Keppie

The building comprises three traditional brick forms with slate pitched roofs, connected by glazed openings that add distinction to the main entrance. A calm, domestic feel has been achieved by carefully considered massing and use of rustic white brick. The interior spaces use high-quality materials, finishes and fixtures throughout, and ceilings follow the external roofline to provide added drama to communal spaces such as the lounge, kitchen and children’s play area.

Floor Plan
Floor Plan

Nestled behind the building are a series of semi-enclosed courtyards with an oasis of trees, shrubs and plants that provide relaxing outdoor spaces for residents.

Courtesy of Keppie
Courtesy of Keppie

David Ross, design director at Keppie, said: “It has been wonderful for us to work on such a worthwhile facility that is crucially important to the families who use it. Our aim was to create a building that addressed the sensitivities of its users who are reaching out for comfort, reassurance and respite at a very difficult time in their lives. With this design we feel we have really achieved the human scale and the nurturing “home from home” environment that we intended.”

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ronald Mcdonald House / Keppie" 29 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769232/ronald-mcdonald-house-keppie/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Keppie

格拉斯哥麦当劳叔叔之家 / Keppie

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.