the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Exhibition Center
  4. France
  5. Jean-François Schmit
  6. 2014
  7. Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit

  • 02:00 - 10 July, 2015
Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit
Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit, Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

Courtesy of Jean-François Schmit Courtesy of Jean-François Schmit Courtesy of Jean-François Schmit Courtesy of Jean-François Schmit + 10

  • Architects

  • Location

    Caen, France
  • Partners

    Sogeti Ingénierie (BET TCE), Cabinet Jaillet-Rouby (Steel Framing)
  • Area

    8700.0 sqm
  • Project Year

    2014

Text description provided by the architects. Following the collapse of Hall 2 of Caen’s exhibition centre, caused by the snow event in March 2013, we had to offer quick architectural solutions for its reconstruction to be durable, rapid and as inexpensive as possible.  It was primarily the retention of the building foundations that guided us in our initial choices:

Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

1. A three-dimensional structure in order to be as light as possible and achieve load distribution compatible with the new standards and the existing design

Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

2. The creation of an almost flat roof consequent upon the previous decision and for significant improvement in terms of energy consumption and to avoid the risks of accumulation of snow

Detail
Detail

3. The reconstruction of firebreak side elevations separating Hall 2 from the other halls

4. The interposition of perimeter glazing using the internal walls as natural light reflectors

Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit, Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

In conjunction, we undertook various operations on the main facade:

1. firstly, by grafting on its successive extensions with their voluptuous curved design, with solid timber cladding, extending its line;

Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

2. secondly, by creating a distinct entrance lobby, which is accommodated naturally in this timber module

3. and furthermore, by creating a terrace that enables innovative exhibition design experiences and resolves a fire safety problem.

Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

Finally, we wished to espouse the model of the major developments currently planned by the city authorities: in particular, the library designed by OMA/Rem Koolhaas, and Jean Guervilly’s swimming stadium.

Section
Section

Thus, we designed an ingenious porch, a sort of paper lantern that becomes a true beacon for the exhibition centre.  A textile structure backlit by the sun during the day, the north façade transforming itself de facto into a south façade, the paper lantern is illuminated and lights up the night.  From a distance, the building stands out and becomes a major landmark in the cityscape.  Strategically located adjacent to the Prairie nature reserve, it is a prominent feature of the new Caen, together with the multimedia library and the swimming stadium.

Courtesy of Jean-François Schmit
Courtesy of Jean-François Schmit

The enhanced entrance to the building is sheltered by a canopy appended to the paper lantern.

Taking advantage of the total renovation of the hall, we simplified the fume extraction system installed during the previous extension; we also created additional emergency exits from the mezzanines.  Thus, we were able to significantly increase the exhibition surface area and enable better space utilisation in time for the World Equestrian Games in summer 2014.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Reconstruction Of Exhibition Center Hall 2 / Jean-François Schmit" 10 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769092/reconstruction-of-exhibition-center-hall-2-jean-francois-schmit/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments