House in Ubatuba / spbr arquitetos

House in Ubatuba / spbr arquitetos

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 50

Ubatuba, Brazil
  • Architects: spbr arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  340
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon
  • Project Team: Ciro Miguel, Juliana Braga, João Paulo Meirelles de Faria, Flávia Parodi Costa, Tatiana Ozzetti, Lucas Nobre, Nilton Suenaga
  • Structural Engineer: Ibsen Puleo Uvo
  • Landscape Architect: Raul Pereira
  • Lightning Design: Ricardo Heder
  • Client: Antônio Carlos Onofre / Regina Silveira Onofre
  • Construction: Bremenkamp Engenharia e Construção Ltda.
More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Site

Ubatuba is one of the most important coastal cities in the state of São Paulo.

This 55m x 16m ground plot, located at the far right end of Tenório’s Beach, borders on the seashore at one side and goes up a 50% slope hill, only reaching street level at 28 meters.

The hard steep hill and its trees are both protected by environmental laws. They have inspired the entire strategy used in the conception of the project.

Planta Cobertura Detalhe Corte Planta Nível +25.80 + 50

Strategy

Three columns, made in reinforced concrete, support the house.

The casting of these columns is possible by the use of sliding forms.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Four steel beams lay on the top of them in order to hang the slabs from above and also to avoid the use of support frames during the construction process, making it faster and more rational.

The very thin, beamless slabs and their level arrangements allow incredible sea views from every room inside the house.

Planta Nível +27.20
Planta Nível +27.20

Architecture

The main access to the house is made “upside down”.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The terrace on top is at same level of the street. A bridge connects the street to the main entrance of the house, allowing different views of the sea, of the hill and of the trees. Besides preserving a natural landscape, this hanged house actually floats among the trees, surrounded by birds and open towards the sea.

In other words, this is a house that can smell, hear and see.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Ubatuba / spbr arquitetos" 08 Aug 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/72196/house-in-ubatuba-spbr-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.