the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Chile
  5. Schmidt Arquitectos Asociados
  6. 2012
  7. Nexans Chile Office / Schmidt Arquitectos Asociados + Ignacio Correa

Nexans Chile Office / Schmidt Arquitectos Asociados + Ignacio Correa

  • 15:00 - 20 September, 2017
Nexans Chile Office / Schmidt Arquitectos Asociados + Ignacio Correa
Nexans Chile Office / Schmidt Arquitectos Asociados + Ignacio Correa , © Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld + 20

  • Architects

  • Location

    Calle Ureta Cox 930 San Miguel, Santiago, Chile
  • Architect in Charge

    Schmidt Arquitectos Asociados
  • Design Team

    Ignacio Correa C
  • Design architect – interior

    Somarriva&Da-Bove
  • Collaborators

    Cornelio Saavedra, Marco Arias, Juan Antonio Merino
  • Constructor

    Orolec S.A.
  • Area

    2000.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Text description provided by the architects. The commission consisted in remodeling the offices of Nexans Chile SA, located on the 2nd floor of a 50s building, towards the south area of Santiago. 

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Before the project the workspace was organized from a conventional model of office, which did not favor the integration, or the habitability of the spaces. For this reason it became necessary a proposal that interpreted the current working dynamics and at the same time, that could be inserted into the pre-existing space.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The intervention area consisted in a surface of ​​2000 m2, which wasn’t in very good condition because of the earthquake of 2010 and some modifications which eventually detracted from the original architecture. The old office were ordered from a central corridor that divided two areas of open workstations; simultaneously, in the longitudinal direction of the plant, were located private offices, meeting rooms and bathrooms, which were organized against building facades, thus limiting the illumination of work spaces that were located towards the center of the plant. Despite these and other interventions, it was possible to recognize some attribute in the building that had an important value such as the height, the structure and the orientation.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

For the definition of the proposal we establish three core principles: to stand out the pre-existing building, to design a space that inspires a modern and adequate teamwork, and finally to prioritize the natural lighting for work spaces and circulation. With these ideas is that we decide to release the northern and eastern façade of the building, so as to define a gallery that distance the workstations from direct light, and at the same time determined a circulation area and encounter. On the other hand the meeting rooms are concentrated on the central axis of the plant so as to define two parallel areas of work. These rooms are arranged longitudinally and are simultaneously traversed by circulations that allow the integration of the various programs (offices, work stations, meeting rooms and circulation).

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

From the scale of the space involved and of the activities that take place in the factory, we prioritize the idea of “the ​​industrial”, which define the election and the use of the materials and installations. In this way each one of the elements is design from a constructive synthesis which makes that the total be more important than the parts. That´s why most of the vertical elements are construct based on metal structures and glass, which also aloud to define volumetrically certain programs at the same time that are visually integrate with the rest of the plant. Also the floor is define and design to support the program order of the plant, in order to differentiate longitudinal transverse circulations, work stations, meeting rooms, etc.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Schmidt Arquitectos Asociados
Office
Ignacio Correa
Office
Cite: "Nexans Chile Office / Schmidt Arquitectos Asociados + Ignacio Correa " 20 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/700474/oficinas-nexans-chile-slash-schmidt-arquitectos-asociados-plus-ignacio-correa-c/> ISSN 0719-8884