the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Italy
  5. Piuarch
  6. 2012
  7. Dolce&Gabbana Office / Piuarch

Dolce&Gabbana Office / Piuarch

  • 02:00 - 5 October, 2015
Dolce&Gabbana Office / Piuarch
Dolce&Gabbana Office / Piuarch, © Andrea Martiradonna
© Andrea Martiradonna

© Andrea Martiradonna © Andrea Martiradonna © Andrea Martiradonna © Andrea Martiradonna + 13

  • Architects

  • Location

    Viale Piave, 20129 Milano, Italy
  • Architect in Charge

    Francesco Fresa, Germán Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario
  • Design Team

    Luca Lazzerotti and Micaela Bonomessi, Silvia Calzetti, Laura Cassani, Gabriele Coi, Marco Dragoni, Davide Fascione, Suewoo Kim, Magali Roig Liverato, Michele Megna, Elena Migliorati, Gianni Mollo, Andrea Palaia, Salvatore Seggio.
  • Structural Design

    FV Progetti S.n.c.
  • Lighting Design

    Rossi Bianchi Lighting Design
  • M and E Design

    GTEC S.a.s, Andrea Zanotti
  • Area

    10000.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Andrea Martiradonna
© Andrea Martiradonna

Text description provided by the architects. A new office for Dolce&Gabbana, on Viale Piave in Milan.

A new project, in which glass, metal, stone and concrete interact in a strong, harmonious composition.

© Andrea Martiradonna
© Andrea Martiradonna

.The long, narrow shape of the lot and the volume of the pre-existing building have led to a compositional solution involving three parallel buildings. The building on Viale Piave and the one farther back rise seven floors above ground. The central body, connected to the rest of the construction by means of a system of stairs and skyways, has three floors and is suspended over a body that connects the three buildings, perpendicular to Viale Piave and rising four floors above ground. This way a large, deep inner courtyard is created, overlooked by all the buildings. The plan also provides for three underground floors, two of which to be used for parking.

The complex structure of the building reflects the variety of uses of the spaces, with offices, areas for receiving guests and entertainment and coordination areas for the preparation of fashion shows located on various floors, and with common areas and meeting rooms on the ground floor, opening onto the courtyard.

© Andrea Martiradonna
© Andrea Martiradonna

The façade on Viale Piave has a system of brise-soleil square modules, 3.60x3.60m,  arranged in a staggered, overlapping manner, made from stainless steel like the slats on the façade of the adjacent Metropol space. In the nighttime the interior lighting animates the façade and brings out the chromatic pattern of the windows, in which transparent glass alternates with glass in grey tones, corresponding to windows that open and those that are fixed. The seven floors with windows stand on a socle that is similar in size and materials to that of the Metropol, establishing a strong visual continuity.

The style used for the front on the street, which conveys a sense of transparency and lightness through the use of glass and metal, contrasts with the more austere style of the interior façades. Here the theme of square modules of the façade on Viale Piave is repeated, in size and geometry, but made from Glass Reinforced Concrete (GRC), with glass doors and windows.

© Andrea Martiradonna
© Andrea Martiradonna

The interiors of the offices and connecting spaces are characterized by a simple and functional layout, organized into open spaces. The cement ceilings, molded with wooden slats, are left exposed, and have beams equipped with HVAC and lighting systems. A variety of materials are used for the floors: stoneware tiles in the offices, oak floorboards in the fashion show coordination areas and old reclaimed woods in the areas for receiving guests and entertainment. On the ground floor, both in the interior and in the courtyard, basaltina, a dark volcanic stone, is laid everywhere. Here, as in other projects done for Dolce&Gabbana, the aesthetics of the basaltina expresses a definite Mediterranean feeling, which becomes a strong reference for the fashion house.

Fourth Floor Plan
Fourth Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Piuarch
Office
Cite: "Dolce&Gabbana Office / Piuarch" 05 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/700220/dolce-and-gabbana-office-slash-piuarch/> ISSN 0719-8884
© Andrea Martiradonna

米兰Dolce&Gabbana 办公楼 / Piuarch