the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Formwerkz Architects
  6. Wall House / Formwerkz Architects

Wall House / Formwerkz Architects

  • 00:00 - 18 July, 2010
Wall House / Formwerkz Architects
Wall House / Formwerkz Architects, © Jeremy San
© Jeremy San

© Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San + 15

  • Architects

    Formwerks Architects
  • Location

  • Design Team

    Alan Tay, Jessica Leong, Whei Huong
  • Interior Design

    Whiz Concepts
  • Builder

    Taskon Construction
  • Photographs

Text description provided by the architects. The existing semi-detached house along Princess of Wales Road was demolished and rebuilt for a family of 6 on a budget of $1.2 million and duration of 12 months. GFA– 370 sqm.

© Jeremy San
© Jeremy San

Context

The house adopts a highly introverted stance, seeking to dissociate with its adjoining neighbour or for that matter the street. Strategically, the main fenestration looks to the side while other parts of the house are ventilated and lit indirectly through surgical openings. This effectively fortifies the spaces within from unwelcome gaze while allowing valuable day lighting and ventilation.

© Jeremy San
© Jeremy San

Form

We adopted the simplest, archetypical form that generates the greatest internal volume while keeping the façade decidedly minimal. The deliberate flatness of the envelope was conceived as a counterpoint to suburban clutter of middle-class domesticity.

One of the greatest challenges was the roof form due to the multitude of programmatic and urban planning demands. We adopted the double-pitched roof to accommodate the family lounge in the attic with the front roof splaying away from the party wall to open out for the roof terrace and pool.

© Jeremy San
© Jeremy San

Parti

The main spaces are arranged with the circulation along the adjoining party wall, capitalizing on the void spaces for ventilation and indirect light. On the upper floor, the attached bathrooms are organized along the western façade to soak in the sun while buffering the bedrooms.

attic floor plan
attic floor plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Wall House / Formwerkz Architects" 18 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/69028/wall-house-formwerkz-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.