the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. ALTUS Architecture + Design
  6. 2008
  7. Farquar Lake Residence / ALTUS Architecture + Design

Farquar Lake Residence / ALTUS Architecture + Design

  • 00:00 - 23 June, 2010
Farquar Lake Residence / ALTUS Architecture + Design
Farquar Lake Residence / ALTUS Architecture + Design, © Paul Crosby
© Paul Crosby

© Paul Crosby © ALTUS Architecture + Design © Paul Crosby © Paul Crosby + 35

Text description provided by the architects. The open, permeable design of this house results from the client’s active lifestyle and desire for connectivity to the site from all spaces. Designed for a narrow, wooded, pie-shaped lakefront site, this young family sought to develop outdoor play and garden spaces while celebrating views of the lake. The concept organizes the public and private spaces into two separate wood-clad forms connected by a glass-enclosed breezeway and screen porch.

© Paul Crosby
© Paul Crosby

The breezeway becomes an open access between the car court and lakeside yard, allowing a flow of air and activity through the center of the house toward the lake.

© Paul Crosby
© Paul Crosby

This indoor/outdoor connection is reinforced by the continuous bluestone paving, linking front and back spaces. The wood-clad wings of the house sit on a bluestone “outcropping”, which extends the natural entry grade, grounding the house. A series of bluestone monolith steps extend from the lakeside terrace toward the shore. A folded, dark metal plane wraps the wood wings as walls and roof, creating a sculptural cap of the house.

On the west edge of the house, the metal wall is punctuated by dynamic window placement, allowing light in while screening views of the neighbors. Dramatic floor to ceiling windows in the living/dining spaces and master bedroom draw in views of the site and lake, and provide north light. The house engages the site during all seasons and was constructed for $200 per square foot.

© Paul Crosby
© Paul Crosby
Cite: "Farquar Lake Residence / ALTUS Architecture + Design" 23 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/65376/farquar-lake-residence-altus-architecture-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments