the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. United States
  5. jones | haydu
  6. 2015
  7. Coffee Bar Kearny / jones | haydu

Coffee Bar Kearny / jones | haydu

  • 17:00 - 23 June, 2015
Coffee Bar Kearny / jones | haydu
Coffee Bar Kearny / jones | haydu, © Art Gray
© Art Gray

© Art Gray © Art Gray © Art Gray © Art Gray + 14

© Art Gray
© Art Gray

Text description provided by the architects. The primary objective for this tiny cafe in the heart of downtown San Francisco was to bring epicurean level coffee at a rate and speed to meet the Financial District’s demands while simultaneously revitalizing a stretch of sidewalk that has been fallow for over twenty years. Coffee Bar serves as a workshop to explore, experiment, and embrace the trends of the coffee industry.

© Art Gray
© Art Gray

The cafe sits at the entrance to Saint Mary’s Garage, located centrally on the block of Kearny Street directly across from the Bank of America plaza. This stretch of sidewalk has been plagued by vacancy: adjacent lies a neglected lot, and the space itself has been empty for at least twenty years. After the Loma Prieta earthquake, the garage underwent seismic upgrades. This placed a large concrete shear wall between the space and the sidewalk, effectively making it undesirable for retail. In an effort to bring life back to this crucial pedestrian zone, the concrete shear wall was opened, connecting the space to the sidewalk. In order to reduce waste, materials were used sparingly. Instead of covering up an othewise rough shell, existing concrete and piping were refreshed and left exposed, celebrating their industrial character.

© Art Gray
© Art Gray
Floor Plan
Floor Plan
© Art Gray
© Art Gray

Utilizing the Japanese Shou Sugi Ban technique, the exterior wood siding is scorched, a process which inherently prolongs the life of the wood. Above the opening, the scorching fades into the wood’s natural color. On the left, at pedestrian level, the scorched wood wraps to the interior, becoming the main intervention: a black frame surrounding the baristas. This black frame becomes a room within a room, emphasizing the artistry of the barista through a minimal use of materials and high efficiency lighting. The blackened steel counter provides a stark backdrop for the finished product, and will patina over time.

© Art Gray
© Art Gray

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Coffee Bar Kearny / jones | haydu" 23 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/645590/coffee-bar-kearny-jones-haydu/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.