the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. South Korea
  5. L'EAU design
  6. 20058
  7. Bati_rieul / L'EAU design

Bati_rieul / L'EAU design

  • 19:00 - 22 June, 2015
Bati_rieul / L'EAU design
Bati_rieul / L'EAU design, © Park Wan-soon
© Park Wan-soon

© Park Wan-soon © Park Wan-soon © Park Wan-soon © Park Wan-soon + 28

  • Architects

  • Location

    9-12 Cheongdam-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
  • Architect in Charge

    Kim Dong-jin
  • Design Team

    Jeong Sunjun, Kim Taeyeon
  • Area

    743.0 sqm
  • Project Year

    20058
  • Photographs

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Text description provided by the architects. Expansion of Commercial District and Destiny of Residential Area.

In between Apgujeong-dong where the middle class gathered and high tech business town Samsung-dong with Teheran-ro as a center, Cheongdam-dong remained in relatively quiet residential area but alleys are gradually changing in the aftermath of surrounding commercial district. Other than having great market value of apartment and land and advantage of school district in this town, it still has good residential environment, but despite of thorough city planning like district units plan, it has possibility of threatening the residents as target of unwanted commercial district.

Section
Section

Expansion of commercial district which invade residential area might seem like a good news to the residents at first as it increases property values, but we experienced the town becoming uninhabitable as stores are continuously flooded thoughtlessly.  We are witnessing that one of the residential areas with unique characteristics, Banpo Seorae Village and quite Garosu-gil (Tree Lined Street) in Sinsa-dong cannot predict their future as famous brand shops of major companies and indiscreet stores are penetrating into these areas.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Commercial facilities are facilities that provide various convenience facilities and basic commercial facility and that are closely connected to residential life. As long as it meet the legal requirement and guarantees profitability, commercial facilities can be utilized as method of business which aims for earning from leasing according to maximized area. Flood of indiscreet stores hinder qualitative living environment of residents. Thus, detailed alternative of guaranteed neighborhood of living environment and research of neighborhood living, which can vitalize local community and embrace commercial function, culture, and life pattern, are needed. The small scale commercial facilities planning and research that consider public can establish new relationship between street and architecture.

Section
Section

These commercial facilities function as interaction of street and architecture in residential area of city should have good accessibility from the street, avoid vertically severed structure, and play a role of communication that allows interchanging according to the flow. Spatial structure system should be provided which allows people to move smoothly throughout the building with proper use of stair and slope to maximize artificial land use, such as, sunken garden, terrace, roof garden, and mezzanine. Therefore, a volume where interaction occurs in interior to exterior should be provided. This planned commercial facilities with architectural history will provide two hares: cultural convenience of residents and satisfy business need.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Vertical Expansion of Continuous Space

Leasing building is being programmed with flexible vertical relationship and three dimensional layout strategy. The spaces are arranged by considering minimizing severance of floors, smooth vertical circulation and combination, and independency. Basement is a connection to the ground level with possible sunken garden and secure another ground connecting level. 2nd floor can be accessed from terrace, which is created from expanded balcony, to allow independent access without passing through interior public hall. 3rd floor can be shared with 2nd floor through open space of mezzanine. 4th and 5th floor creates double layered space with roof garden as its center. By effective stacking strategy, use of artificial levels can enrich the space as much as natural land. The smooth spatial flow of building interior develops disconnected surrounding relationship through continuous surface that twist around volume and program.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bati_rieul / L'EAU design" 22 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/645022/bati_rieul-l-eau-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Park Wan-soon

Bati_rieul 社区商业楼 / L'EAU Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.