the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. Portugal
  5. M-Arquitectos
  6. 2015
  7. Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija / m-arquitectos

Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija / m-arquitectos

  • 05:00 - 20 June, 2015
Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija / m-arquitectos
Thermal Springs Pools  Poça da Dona Beija / m-arquitectos, © Paulo Goulart
© Paulo Goulart

© Paulo Goulart © Paulo Goulart © Paulo Goulart © Paulo Goulart + 29

  • Architects

  • Location

    9675 Furnas, Portugal
  • Architect in Charge

    Arch. Fernando Monteiro, Arch. Marco Resendes, Arch. Miguel Sousa
  • Area

    154.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Arch. Ana Cristina Silva, Arch. Pedro Furtado, Arch. Diana Policarpo, Arch. Inês Vieira Rodrigues, Arch. Rodrigo Sequeira Dias, Arch. Vanessa Silva.
  • Stability and Infrastructure/ Engineers

    Eng. Ricardo Pacheco, Eng. Marco Ávila
  • Construction

    Civil Açores, Lda
  • More Specs Less Specs
© Paulo Goulart
© Paulo Goulart

“Poça da Dona Beija” reconfiguration have improved the security conditions and the preservation of the complexity of this natural resources. “Dona Beija” has been one of most popular places in São Miguel's Island, Azores, in last few years. For this reason, some of its existent materials weren’t adequate for the enormous affluence and has become necessary to replace its whole walkway pavement with local wooden deck panels – japanese cedar or cryptomeria locally called.

Master Plan
Master Plan

In our point of view, the regional's natural materials approach is an important way to have a better union between the natural and human interventions. In another word, two constructions were demolished, the ticket box office and a temporary volume, which were located in the main entrance of the complex. Therefore a new building was designed to replace and optimize the entrance way such as the lobby.

© Paulo Goulart
© Paulo Goulart

In terms of architectural shape the new construction seeks a balanced relationship with the surroundings. To this end, we proposed a building based on a parallel sense to the existing south wall, and a sloped roof coated with crytomeria timber.

© Paulo Goulart
© Paulo Goulart

The interior spaces are made of timber-clad and the carpentry in crytomeria's wood. We designed a ticket box, staff washroom, a storage space and gift shop. In order to avoid the occupation of public water domain, the implementation of the new building results from minimum distance of 7 meters recommended from the river's edge.

Section
Section

Our intervention also consists of two new pools, a tank and foot bath, in a view to increase the capacity of the thermal area of “Dona Beija”. These new pools are located on the north river's edge and they were built according the existing structures and their access is provided by a footbridge in metallic structure and coated with timber-clad.

© Paulo Goulart
© Paulo Goulart

The lighting network was carefully inserted in order to view the different wooden paths and naturalness of the surrounding ambience in the night hours, through an indirect lighting.

© Paulo Goulart
© Paulo Goulart

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija / m-arquitectos" 20 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/644197/thermal-springs-pools-poca-da-dona-beija-m-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.