All
Projects
Products
Events
Competitions

MIT Manukau & Transport Interchange / Warren and Mahoney

MIT Manukau & Transport Interchange / Warren and Mahoney

© Patrick Reynolds © Patrick Reynolds © Simon Devitt © Simon Devitt + 19

  • Architects: Warren and Mahoney
  • Area Area of this architecture project Area:  20000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs photographs:  Simon Devitt, Patrick Reynolds
  • Project Designer: Blair Johnston
  • Builder: Hawkins
  • Structural Engineer: Holmes Consulting Group
  • Hydraulic Engineer, Mechanical Engineer, Electrical Engineer: Aurecon
  • Landscape Consultant: Boffa Miskell
  • Interior (Hard Fit Out): Warren and Mahoney
  • Loose Furniture: MIT (Hayley-Anne Brown)
  • Lighting: Aurecon
  • Quantity Surveyor: WT Partnership
  • Geotehcnical Consultant, Traffic Consultant: Opus
  • Planning Consultant: Beca
  • Fire & Safety Consultant: Holmes Fire & Safety
  • Acoustics: Marshall Day Acoustics
  • Project Manager, Programming Consultant: Beca
More Specs Less Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. MIT Manukau integrates two essential elements: a 20,000m2 learning facility for the Manukau Institute of Technology (MIT) and a new Auckland Transport railway station. By seamlessly weaving together education and transport, MIT Manukau represents a complete departure from conventional education design.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

The people of South Auckland enrol in tertiary education at a rate only half the national average. MIT’s mission is to open up the possibility of study in the minds of their community. Correspondingly, MIT Manukau is designed to eliminate barriers to entry and invite people to engage with the possibilities of learning. By integrating the campus with the public transport system, commuters entering the building are exposed to the heart of MIT and its programmes, consequently reaching the widest possible audience.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground floor expresses an open invitation to all who approach – a feeling magnified by the soaring six storey atrium. Learning spaces themselves are not formal. Instead, they are flexible, open and designed for student interaction.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

Aesthetically, the building has the responsibility to reflect the values and aspirations of MIT while also providing an appropriate response to the community’s cultural diversity. The design response has generated a structurally integrated approach incorporating the direct use of materials, finishes and environmental techniques. The interaction of raking ‘diamond brace’ columns, transverse external steel beam lines, and external horizontal sun shading produces a complex but repeating pattern that is evocative of not one, but many cultures and many points of view.

Section
Section

Internally, the architecture is conceived as a simple framework - a ‘coathanger’ for students to dress with their own identities, to hang the cloak of the community on. It is a very adaptable, open space, incorporating warm timber and vibrant colour; built with long term flexibility to evolve with both the identity of the community and contemporary educational pedagogy.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Manukau Station Road, Manukau, Auckland 2104, New Zealand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MIT Manukau & Transport Interchange / Warren and Mahoney" 18 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/643544/mit-manukau-and-transport-interchange-warren-and-mahoney/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Simon Devitt

MIT 马努卡理工学院及交通中心 / Warren and Mahoney

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.