the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. China
  5. DnA
  6. 2015
  7. Bamboo Pavilion / DnA

Bamboo Pavilion / DnA

  • 22:00 - 18 June, 2015
Bamboo Pavilion / DnA
© Zhou Ruogu/Savoye Photographer
© Zhou Ruogu/Savoye Photographer

© Zhou Ruogu/Savoye Photographer © Zhou Ruogu/Savoye Photographer © Zhou Ruogu/Savoye Photographer © Zhou Ruogu/Savoye Photographer + 28

  • Architecture Design

    DnA_Design and Architecture/ Xu Tantian
  • Project Team

    Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Li Linxin, Hu Mohuai
  • Construction Team

    Bamboo Wood Construction / Xu Chaoran
  • Budget

    $ 25,000

Text description provided by the architects. Songyang County is well-known for its scenic landscape and over one hundred ancient villages in southwest Zhejiang. There are a considerable number of villages nearby Damushan green tea field, the major tourist attraction in Songyang. A series of public space and facilities are requested in Damushan to as leisure and resting purpose for local villages, tea farmers as well as tourists.

© Zhou Ruogu/Savoye Photographer
© Zhou Ruogu/Savoye Photographer

Bamboo pavilion started with a series of pavilions and platforms not only to meet different functional purpose, but also to respect local village context and the ecological environment of the tea fields. Two different square sizes, 6.6m and 5.1m per side, to accommodate a considerable number of different forms of activities. The pitched roofs, angled at 30°, 45° and 60°, responding to the long stretches of the mountain ranges in the distance like a floating village.

Elevation 1
Elevation 1
Floor Plan
Floor Plan

The use of locally bamboo as the construction material creates a light structure and is easy for construction. An integrated structure of roof system and wall system is made up of local bamboo with diameters 100mm-120mm. The bamboo beams form a structural triangle system at the four corners of each square units that become a larger system that is stable enough for the roof across each 5.1m and 6.6m platform.

© Zhou Ruogu/Savoye Photographer
© Zhou Ruogu/Savoye Photographer

As the top of the roof, the four sloping roof panels comes together to form a skylight. The arrangement of the bamboo columns are predetermined due the structural stress and tension from the pavilion itself, with a gradient of density. The pattern is cohesive with roof system, elongating the vertical lines for the pavilion.

Roof grid system uses 40mm to 50mm diameter of Lei Bamboo which differentiates itself from the structure  to respond to the  horizontal lines of the tea fields.

© Zhou Ruogu/Savoye Photographer
© Zhou Ruogu/Savoye Photographer

The raised platforms with bamboo pavements, undulate upon or below tea tree top, create open or enclosed public area among tea fields.

Total cost for this bamboo pavilion is 150 000 RMB, and the construction period is 8 weeks. This could be a prototype to introduce to Damushan Tea Fields to create new public area and facilities.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bamboo Pavilion / DnA" 18 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/643476/bamboo-pavilion-dna-design-and-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.