the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. New Zealand
  5. Wingate + Farquhar Architects
  6. 2014
  7. Kathleen Kilgour Centre / Wingate + Farquhar Architects

Kathleen Kilgour Centre / Wingate + Farquhar Architects

  • 17:00 - 10 June, 2015
Kathleen Kilgour Centre / Wingate + Farquhar Architects
Kathleen Kilgour Centre / Wingate + Farquhar Architects, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 30

      • Project Management

        The Building Intelligence Group
      • Structural Engineer

        Redco
      • Mechanical and Electrical Engineer

        Innerscape
      • Fire Engineer

        Beca
      • Quantity Surveyor

        Rider Levett Bucknall
      • Main Contractor

        Fletcher Construction
      • W+F Team

        David Wingate, Mathew Brown, Paul van Lent, Geoff Brown, Thomas Oki, Andrew Mobbs, Shaun Sexton
      • More Specs Less Specs
      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      Text description provided by the architects. New Zealand architecture firm Wingate+Farquhar has completed a new radiation therapy clinic in Tauranga, a small city on the east coast of the North Island.

      Completed in late 2014, the Kathleen Kilgour Centre is a three-storey building with a total area of 3,000m2 and an overall site area of 1,000m2. The building sits on the campus of Tauranga Hospital. The architects have been careful to ensure this building forms a strong connection with the oncology treatment building next door. The NZ$34m radiotherapy treatment facility is expected to provide 500-600 patients with local cancer-treatment options. Previously, a patient’s closest option for treatment was a hospital about 90 kilometres away.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      The design work undertaken by the architects found solutions to technically complex planning and programmatic challenges, particularly concerning the incorporation of three Elekta Versa HD linear accelerators – which generate forms of high-energy radiation – some of the country’s most innovative, state-of-the-art medical equipment.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      Central to the briefing was the use of a renewable energy source. To that end 450m2 photovoltaic array  – one of the largest in the country – was incorporated into and significantly informed the building’s design.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      Technical challenges aside, the architects approached the project with the aim of ensuring that the building was intuitive in arrangement and holistic in experience. The emphasis has been on creating a patient-centred facility that is easy to access and navigate, psychologically calm, warm and welcoming.

      Section
      Section

      The building is rectangular in shape with a distinctive ‘sawtooth’ roofline, which was implemented to improve the efficiency of the rooftop solar array. The sawtooth roof also allows natural light to penetrate into the deep floor plan of level three.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      The exterior façade is dynamic in colour and texture with the changing of time. Much of the building’s exterior is clad in a near-white steel skin with a raised-seam profile. This materiality takes on the exterior environment, reflecting and mirroring weather-patterns of New-Zealand’s ever changing environment.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      At the northern end is an easily discernible translucent ‘box’, which at night transforms into a glowing beacon for the precinct. This is punctuated with two large windows that align landscape views with key moments in the interior circulation and a third aperture that provides the main pedestrian access to the facility.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      On the eastern and western elevations a dramatic brise soleil, provides shading to the level three windows.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      At ground level in the Kathleen Kilgour Centre are the treatment suites, including three radiotherapy ‘bunkers’ with 1200mm-thick concrete walls, and with 450mm steel-plate on the alignment of the treatment machines. The precise geometry of these rooms was established with the help of a project physicist.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      The weight of the bunkers naturally dictated that they should be located at ground level. Patient car parking occupies the second level of the building. This provides ease of access to both the treatment suites below and to the consultation and administration rooms above. It has been designed as a predominantly pedestrian environment.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      At the point of transition between car park and light box the material palette changes to natural and organic. Timber battens line the interior, and a large green wall – a visual analogy to health and well-being – provides a focal point within the space. The circulation, including the lift, which clad with Rodeca polycarbonate panels in a light shade of green, is aligned with a double-height clear rectangular glass window, which projects out and provides a view to the distant Kaimai mountains.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      Upstairs, the other large window frames a waiting area outside the consulting suite. This top floor, which is entirely given over to consultation and administration, is where patients are first met and treatments are planned.

      © Simon Devitt
      © Simon Devitt

      Each of the three levels of the Kathleen Kilgour Centre is programmed for a different usage. What unites each is a consistent design philosophy which extends the range and quality of the medical experience in New Zealand. The finished building is an inspiring, efficient light filled environment, designed to optimise the patient experience at a time of potential anxiety.

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Wingate + Farquhar Architects
      Office
      Cite: "Kathleen Kilgour Centre / Wingate + Farquhar Architects" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/640778/kathleen-kilgour-centre-wingate-farquhar-architects/> ISSN 0719-8884