Community Center in Groningen / Kwint Architecten

Community Center in Groningen / Kwint Architecten

Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Image 2 of 18Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Table, ChairCommunity Center in Groningen / Kwint Architecten - WindowsCommunity Center in Groningen / Kwint Architecten - Beam+ 18

  • Daftsman : Bureau Uitgetekend
  • Design Team : Bernhard Klok, Fokko van der Veen, Theo Koops, Douwe Drijfhout, Marco Koster, Jens Wind, Annelies Hoving, Ida Willemsen
  • City : Groningen
  • Country : The Netherlands
More SpecsLess Specs
Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Windows
© Ronald Zijlstra

Text description provided by the architects. Kwint Architecten designed a community centre for the Paddepoel-Zuid & Tuinwijk districts in de dutch City of Groningen. The community center is located in a parc, called the Bessemoerpark, as a link between the two districts. As part of the transformation of the parc, Kwint Architecten was assigned to design a building with it’s own character, independent from the parc. The building is set up as an unpretentious master volume with an elongated shape. The volume is placed crosswise in the elongated parc, as a result of which transforms the building in a link between the two adjacent city districts.

Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Windows, Beam
© Ronald Zijlstra

The entrance of the building is situated alongside a footpath between these districts. By means of rounding of two of the four corners the building derives a distinctive character. As a result of the rounding, the front and side facades melt together and prevents the use of the outdoor spaces at only one side. Instead, the shape stimulates the use of all the outdoor space alongside the building for activities. The building is designed to be a guest in the parc and to interact with the parc. Two elements are a added to the design. At one side a cavity is formed to mark the entrance, at the other side a porch is added which connects the main rooms to the parc.

Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Door
© Ronald Zijlstra
Floor Plan
Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Image 11 of 18
© Ronald Zijlstra

A central corridor connects the three main rooms, the kitchen, the entrance and the toilets. The corridor is set up commodious to accommodate several activities and is connected with the middel main room. In all the building is usable for multiple purposes. The interior is finished with whitewash plywood, polished concrete floors and stretched metal panels. T The facades of the Bessemoerpark community centre are clad with steel cladding shaped like scales, which makes it a maverick building where different activities can be organized for the inhabitants of the two districts.

Community Center in Groningen / Kwint Architecten - Windows, Garden
© Ronald Zijlstra

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Groningen, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Center in Groningen / Kwint Architecten" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/639707/community-center-in-groningen-kwint-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.