We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mary Place, All Hallows’ School / Wilson Architects

Mary Place, All Hallows’ School / Wilson Architects

© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones+ 19

  • Architecture Practice Team:Phillip Lukin, Hamilton Wilson, Daniel Tsang, Sarah Mahon, Maddie Zahos, Shaun Purcell, Nick Lorenz, Sarah Russell
  • Surveyor:Michael Jolly, Michael Jolly Surveys
  • Town Planning:Steve Craven, Craven Ovenden
  • Heritage Engineer:Michael Kennedy Architect
  • Structural Engineer:Grant Gowan, Ken Gallie, Cardno
  • Hydraulic Engineer:Greg Hamilton, H Design Pty Ltd
  • Fire Engineer:Darren Horan, Omnii
  • Construction Manager:Ashley Kruck
  • Site Foreman:Matt Murphy
  • City:Fortitude Valley
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. What was the design brief?

The design brief grew out of a review of the school’s masterplan, which looked at future building sites for the School to incorporate 15 new classrooms to facilitate the addition of Year 7 to high school in Queensland.
The challenge was to place a new five-storey contemporary classroom building in very close proximity to some of the oldest school buildings in Brisbane.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

What was your design intent on this project?

For the students, we wanted to encourage flexible and open learning behaviour with the classroom arrangement, with plenty of windows and whiteboards. We also wanted to create a vibrant, cool courtyard space, to encourage interaction and extend learning opportunities outside the classroom.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Our design intent for the school as a whole was to create a new and contemporary front entry on Kemp Place, while reducing the apparent size of the building using a vine screen and coloured sunshade. We also wanted to maximise covered circulation into and through the school, and increase outside spaces for student interaction.

Fourth Floor Plan
Fourth Floor Plan

Looking to the future, it was important to respect the heritage context by setting up a direct relationship between the new building elements and the layered history of the place. We also wanted to reduce energy consumption over the long term by installing a precinct CHW tank, chilled using off peak power.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The façade design is essential to the character of the school. How does the design connect the old with the new, and play with the scale of the building?

- As a heritage site, the school’s rear facades have, over time, become one of its most prominent public elevations. The design strategy acknowledges this, at the same time working with the framework of hierarchal facades on the heritage buildings where each face shifts its architectural language dependent on the spaces they address. The new building envelope responds to each of its elevations with a rotational tectonic, as if part of each facade is being pulled around and connected to the next.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

- The street composition re-scales the five-storey building into a two-storey object floating over a two- storey-high garden screen. Garden and building screens are devices used in the past by the nuns to provide privacy, security and shade.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

- The western facade responds to the scale of the 1940 University Wing and composes an elevation of aluminium screening lightly suspended like the famous Queensland Thurlow Veranda Blind.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

- Where the new building engages directly with the facade of the old building (essentially the rear wall of the school) the facade is theatrically edited back. Rather than reveal the whole of this rather mundane but important facade the new works instead frame a fragment of it with a proscenium arch. This places the façade as a backdrop to the daily play of student interaction in the courtyard of Mary Place.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

How did you overcome the challenges associated with the heritage-listed buildings?

One of our main challenges was to allay concerns about maintaining the special significance of the listed site and buildings. The project team, including heritage architect, Michael Kennedy, worked collaboratively with the Queensland Department of Environment and Heritage Protection (DEHP) and used extensive 3D modelling to explain the project. Each face of the building has particular relationships with its surroundings; these were developed to a high degree during the design phase, which gave DEHP confidence in the final result.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The new building is also very closely placed against a significant listed building and yet the ‘proscenium arch’device is respectful and sympathetic.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kemp Place, Fortitude Valley QLD 4006, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mary Place, All Hallows’ School / Wilson Architects" 09 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/639356/mary-place-all-hallows-school-wilson-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.