the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions & Opportunities
  3. Vincent Callebaut Proposes “Wooden Orchids” Green Shopping Center for China

Vincent Callebaut Proposes “Wooden Orchids” Green Shopping Center for China

Vincent Callebaut Proposes “Wooden Orchids” Green Shopping Center for China
Vincent Callebaut Proposes “Wooden Orchids” Green Shopping Center for China, Aerial perspective. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
Aerial perspective. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

Vincent Callebaut Architectures have received honorary mention for their “Wooden Orchids” proposal in the International Union of Architects’ (UIA) Mount Lu Estate of World Architecture Competition. Based in Ruichang, China, the competition tasked participants with designing several cultural and commercial complexes near one of the world’s largest flower theme parks. Wooden Orchids consolidates these functions in a green shopping hub that speaks to the area’s demographic and climatic influences.

Pedestrian path. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures Bicycle path. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures View toward organic food court. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures Library. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures + 15

Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

Integrated into the existing urban framework, Wooden Orchids aims to counter the negative effects of the growing influx of rural occupants - namely overcrowding and pollution - while accommodating fluctuating tourism cycles. The plan accomplishes this through interwoven public and private spaces that encourage eco-responsibility from the individual to the community level, all contained within an energy-conscious inhabitable "garden."

View toward pond. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
View toward pond. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

The complex contains material systems that are easily repaired and replaced with the resources at hand, thus decreasing waste, maximizing economic value, and fostering a spirit of re-use. Similarly, the shopping hub’s program is intended for adaptation as flexible multipurpose areas evolve with the variable flow of tourists throughout the year. Additional strides toward eco-responsibility are made through the shops' digital and organic emphasis, which allows visitors to experience firsthand the development processes of goods while learning about their cradle-to-cradle cycles directly from the manufacturers and farmers.

Petal and orchid box visualization. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
Petal and orchid box visualization. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

Inspired by numeric sequences found in nature, Wooden Orchids derives its form from the golden section and a biomimetic pattern. The shopping complex uses prefabricated wooden structures to emulate the petals of orchids. The petal module is applied 16 times within the space to compose a complete "orchid box." In both of the site's plots, the orchid box is replicated six times, resulting in a collection of 12 cells connected by footbridges.

Pedestrian path. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
Pedestrian path. Image Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

The cells themselves employ additive and subtractive processes in response to their programs. The movie theaters, library, fitness facility, and food service areas rely on solid facades, while the farmers market and shops interlaced with gardens bring in natural light through transparent ones. In addition, each division of the site maintains a unique character enhanced by its own biodiversity and colors, while a network of bicycle and pedestrian paths creates an internal linkage system.

Courtesy of Vincent Callebaut Architectures
Courtesy of Vincent Callebaut Architectures

In terms of sustainability, the complex relies heavily on passive strategies and renewable energy sources to achieve a 70% reduction in energy use. These include geothermal heating and cooling, rainwater collection, maximized daylighting through building orientation, wind turbines, and communal rooftop orchards that purify the air.

  • Competition

    Molewa, Mount Lu Estate of World Architecture, Ruichang, China
  • Award

    Honorary Mention
  • Project Name

    WOODEN ORCHIDS
  • Architects

  • Location

    MOLEWA, Ruichang, Jiujiang, Jiangxi, China
  • Project Manager

    Creativersal International, Ltd., Hong Kong
  • Technical Advisor

    Chetwoods Architects, London
  • Project Promoter

    Huayan Cultural Investment Company, Ltd., Beijing, China
  • Area

    30000.0 sqm

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Cite: Holly Giermann. "Vincent Callebaut Proposes “Wooden Orchids” Green Shopping Center for China" 27 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/635899/vincent-callebaut-proposes-wooden-orchids-green-shopping-center-for-china/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.