the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Spain
  5. Valor - Llimos
  6. 2009
  7. Arxiu Pla Urgell / Valor - Llimos

Arxiu Pla Urgell / Valor - Llimos

  • 02:00 - 30 May, 2015
Arxiu Pla Urgell / Valor - Llimos
Arxiu Pla Urgell  / Valor - Llimos, © Lluís Sans
© Lluís Sans

© Lluís Sans © Lluís Sans © Lluís Sans © Lluís Sans + 14

  • Architects

  • Location

    Carrer del Tossal Blanc, 25230 Mollerussa, Lleida, Spain
  • Architect in Charge

    Jaume Valor, with Marc Obradó and Elisabeth Sadurní
  • Area

    1200.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Collaborators

    Laura Llimós, Marta Coedo, Bis Arquitectes, RC Enginyers
  • Builder

    Construcciones Lumbierres
  • Client

    Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
  • More Specs Less Specs
© Lluís Sans
© Lluís Sans

Text description provided by the architects. The Regional Public Record Office is located at the boundary between a low density residential neighborhood and an industrial district, and it aims to be a social and cultural generator of the neighborhood.

© Lluís Sans
© Lluís Sans

The building is perceived as a large petrous and opaque volume placed over a transparent and permeable body. The volume seems malleable, adapting to the layout of the building; it rises up to mark the entry, and grows to form a porch in the backyard for sun protecting the work areas. Two patios cut the volume in three parts, allowing natural lighting and ventilation in the darkest areas of the building.

Section
Section

The building is divided into two floors. The ground floor is located one meter below the street level and it is accessed via a ramp down, thus accentuating the feeling of weight in the volume of the first floor. This floor containes the public area and the office zone, while the archives warehouses are placed in the upper floor. This layout makes a very compact and optimized building.

© Lluís Sans
© Lluís Sans

The work areas downstairs (lecture hall, conference hall, classification area and reception area) have direct access to the courtyard of the plot, which can be understood as an extension of interior spaces.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Valor - Llimos
Office
Cite: "Arxiu Pla Urgell / Valor - Llimos" 30 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/635537/arxiu-pla-urgell-paulo-mendes-da-rocha/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lluís Sans

PlaUrgell档案馆/ Valor – Llimos建筑事务所