Zoom image | View original size
The Regional Public Record Office is located at the boundary between a low density residential neighborhood and an industrial district, and it aims to be a social and cultural generator of the neighborhood. The building is perceived as a large petrous and opaque volume placed over a transparent and permeable body. The volume seems malleable, adapting to the layout of the building; it rises up to mark the entry, and grows to form a porch in the backyard for sun protecting the work areas. Two patios cut the volume in three parts, allowing natural lighting and ventilation in the darkest areas of the building. The building is divided into two floors. The ground floor is located one meter below the street level and it is accessed via a ramp down, thus accentuating the feeling of weight in the volume of the first floor. This floor containes the public area and the office zone, while the archives warehouses are placed in the upper floor. This layout makes a very compact and optimized building. View more View full description
Share Share