the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Argentina
  5. LOF / Colectivo de Arquitectura
  6. 2014
  7. Avellaneda Project / LOF / Colectivo de Arquitectura

Avellaneda Project / LOF / Colectivo de Arquitectura

  • 19:00 - 29 May, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Avellaneda Project / LOF / Colectivo de Arquitectura
Avellaneda Project / LOF / Colectivo de Arquitectura, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

© Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli + 26

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The housing complex is set in a typical lot between party walls and meager dimensions (10 x 26m), implanted in the south Candioti neighborhood of the city of Santa Fe, a sector in transition, characterized by the mixture of uses between the low-density housing and industries in the area linked to the port activity from the early twentieth century.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The building is organized in two blocks built on two levels connected by an intermediate void, which houses the stairs and common spaces, with the limitation of the city building code that sets a maximum height of 9 meters.

Section
Section

The ground floor is open for public access, courtyards, garages and the provision of a two-room unit. On the upper floors are six apartments that vary in type ranging from two-rooms units and three-room duplex units.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The structure defines the material of the building and is resolved through the use of exposed reinforced concrete slabs and beams within the thickness of the slabs. The walls are designed through a traditional masonry constructive system of common bricks clad in the front, metallic roof in the block to the back, and polished granite tile floors.

First Floor Plan
First Floor Plan

We have prioritized passive means of climate control, as a means to rationalize the use of energy resources, favoring cross ventilation and the use of semi-covered gallery surfaces generated by the provision of continuous balconies. On the front of the building, a parasol of anodized aluminum slats arranged in the balcony area filters the impact of the western sun.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Avellaneda Project / LOF / Colectivo de Arquitectura" [Conjunto Avellaneda / LOF / Colectivo de Arquitectura] 29 May 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/634616/avellaneda-project-lof-colectivo-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.