We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Botucatu House / FGMF Arquitetos

Botucatu House / FGMF Arquitetos

© Rafaela Netto© Rafaela Netto© Rafaela Netto© Rafaela Netto+ 25

Botucatu, Brazil
  • Architects: FGMF Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  522 Area:  522
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs photographs:  Rafaela NettoPhotographs:  Rafaela Netto
  • Structural Engineer :Edson Bispo Ferreira
  • Electrical And Plumbing Engineer :Projhel
  • Artistic Panel :Fábio Flaks
  • Landscape Designer :Caroline Bueno
  • Ground Analisys :ReforSonda
  • Lighting :FGMF com consultoria de Marcos Castilha
  • Site Area:1086,20 m²
  • Architect In Charge:Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
  • Coordinators :Marília Caetano, Sônia Gouveia
  • Architects :Gabriel Mota, Thyene Schmidt, Bruno Araújo, Flávio Faggion, Heloísa Adam, Juliana Nohara, Monica Harumi
  • Interns :Gabriela Santoro, Mirella Fochi
  • City:Botucatu
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Text description provided by the architects. This residence, destined for a young couple, seeks to explore the relation between internal and external through a series of intermediary spaces. These spaces materialize a debate about where does the terrace, leisure area and tradicional spaces as living room or home theater start, as well as where are their limits.

Floor Plan
Floor Plan

The indoors is organized in diverse sections under a wide exposed concrete roofing in reference to the modern architecture from São Paulo, specially concerning the work of Vilanova Artigas. Each section is covered with different coating so to emphasize setorization, also improving immediate aprehension of their different functions. The terrace area that surrounds every ambient has simple height here and double height there, depending on where is the visitor located and relatively to the different internal volume. It is on this rich transition space that the inhabitans are expected to spend their time, in communion with the constructed space and the surrounding landscaping. Metallic footbridges connect the residence to compensation slopes, which serve as walls, revealing an upper garden for the familiar benefit while creating a gazebo at the main entrance to the house.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The positioning of the roofing was solar oriented. So that it will shade the entire house in summer and create a generous terrace linked to the pool and leisure area. Meanwhile, in winter, the lower sunlight -as it passess below the roof- will “warm up” the portion occupied by the residence.

Diagram
Diagram

The project came up from a simple concept: an “umbrella” roofing and structure sheltering dinstinct sectors of the house while a fluid internal/external space is created. This very simple concept brought up interesting aesthetic and spatial complexities as the project was being developed, enhancing this intention to create new spaces and so reinventing the tradicional Brazilian terraces.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Botucatu House / FGMF Arquitetos" 28 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634377/botucatu-house-fgmf-arquitetos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.