the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. James Russell Architect
  6. 2014
  7. Christian Street House / James Russell Architect

Christian Street House / James Russell Architect

  • 20:00 - 25 May, 2015
Christian Street House / James Russell Architect
Christian Street House / James Russell Architect, ©  Toby Scott
© Toby Scott

©  Toby Scott ©  Toby Scott ©  Toby Scott ©  Toby Scott + 20

©  Toby Scott
© Toby Scott

Text description provided by the architects. We are fortunate to live with a benign subtropical climate. Christian Street House in Clayfield, an inner north suburb of Brisbane, sits on the east side of a rolling hill, opening its face to the morning sun and bay breezes. It’s back is buried in the hill, protected from the harsh summer sun, storms and winter westerlies.

©  Toby Scott
© Toby Scott

High gables make a patio to street, a covered arrival and gathering place with barn doors to living behind. Cars participate without becoming a barrier between street and life within.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

There are many ways to move around this place. Journey from street can take you across patio, down outdoor stairs and around garden to meals, living and water. The boys can sneek in from street via a grungy service lane, they can come and go independently. Their rooms have a more public side to garden and gathering. Retreat for Kate and David is more like attic, accessed across patio or up a secret stair.

©  Toby Scott
© Toby Scott

The ground plane steps from cave spaces bunkered in to the hill, hidden spaces for bathing and sleep, down to garden and meals, then further down to lounge, the morning sun and prospect.

©  Toby Scott
© Toby Scott

Christian Street House is made from brick, timber and concrete. Timber is prescribed in the local council code. It references timber and tin architecture that pervades most areas of the inner suburbs, but not Clayfield. We use timber for the loftier structure that opens to the street, our verandah and barn. Inviting familiar structure with a shorter life than the masonry ruin.

Section
Section

Timber sits on a heavy concrete and brick base making cave spaces that are cut in to the ground towards the rear of the site. Masonry is used to hold back earth, make a quiet space for retreat and sleep, but opens directly onto garden. Brick and concrete makes these spaces, a structure resilient to termites and requiring minimal maintenance.

©  Toby Scott
© Toby Scott

Material and craft is on display, it is clear how it is made and materials enjoy getting older as they patina.

- 20,000l Water storage for landscape, productive garden and toilets.

- North facing 10kw solar system returning to grid. A system that covers the needs of the occupant.

- Structure is the finished surface throughout the house. Minimal waste and maintenance.

©  Toby Scott
© Toby Scott

- Low profile self-spanning cold room panel roof provides high R value and reduces material usage.

- Locally sourced pre-stressed hollow core concrete panels gave large spans with minimal material.

- Brick uses local clay and manufacture.

©  Toby Scott
© Toby Scott

View the complete gallery

About this office
Cite: "Christian Street House / James Russell Architect" 25 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634127/christian-street-house-james-russel-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.