the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. Vora
  6. 2014
  7. Paüls Doctor Surgery / Vora

Paüls Doctor Surgery / Vora

  • 22:00 - 26 May, 2015
Paüls Doctor Surgery / Vora
Paüls Doctor Surgery / Vora, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 14

  • Architects

  • Location

    Carrer de la Creu, 43593 Paüls, Tarragona, Spain
  • Architect in Charge

    Pere Buil, Toni Riba
  • Design Team

    Eva Cotman, Jordi Palà
  • Area

    185.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structure

    Manuel Arguijo y Asociados
  • Services

    Aia (Activitats I Instal·Lacions Arquitectòniques)
  • Budget Control

    Guillem Llorens (Sco)
  • Building Coordination Architect

    Toni Riba
  • Building Technical Architect

    Joan Josep Piñol
  • Contractor

    Construccions Curto / Mj Gruas S.A
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The doctor surgery is a small building integrated into the fabric of the village. The project defines an access path that atorgues serenity and calm until being attended by a doctor. Rather than an object to admire from the outside has to be a place from which to look and feel, through the mountains with visual relationship with the landscape. To connect the patient with the welfare, with that stable thing that has always been at his side.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The building is only one floor high,  like the neighboring buildings, so that it could be integrated into the built fabric. Talking about materials and constructive solutions we must say that the building follows the usual resources of the popular construction of the zone. The building is defined as a public one because of the symmetrical and contained composition, while the colour, the use of white in the outer skin and the roof, despite playing with simple constructive solutions.

Floor Plan
Floor Plan

The access is by a porch with double door and low roof, as a transition outside-inside, leading you to the lobby and waiting room, where the space expands getting to the top height of the roof. Here is where we meet again with the landscape, through a large window at the bottom. Views to the calm of the mountains, so in need during the waiting and the possible anxiety. Neutral natural lighting from north side accentuates the sense of serenity. On one side of the waiting room is placed the access to vertical communications that lead to the service spaces in the basement. On the other side, two large doors give access to medical wards.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Two distinct environments are defined in these wards: the area of attention, with high ceiling in continuity with the waiting room with a large window; and the cure zone, protected and warm, with low ceilings and indirect natural lighting.  

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Paüls Doctor Surgery / Vora" 26 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634113/pauls-doctor-surgery-vora/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments