the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. United Kingdom
  5. Arboreal Architecture
  6. 2014
  7. Mazarin / Arboreal Architecture

Mazarin / Arboreal Architecture

  • 09:00 - 23 May, 2015
Mazarin / Arboreal Architecture
Mazarin / Arboreal Architecture, Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

Courtesy of Arboreal Architecture Courtesy of Arboreal Architecture Courtesy of Arboreal Architecture Courtesy of Arboreal Architecture + 18

  • Architects

  • Location

    Woodford, United Kingdom
  • Design Team

    Tom Raymont, Harry Paticas, Benedetta Gargiulo Morelli, Eva Palacios
  • Area

    605.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Structural Engineer

    Structure Workshop - Peter Laidler, Tim Salmon
  • Services Engineer

    Max Fordham - Neil Daffin, Stuart McKechnie, Matt Dalton
  • Quantity Surveyor

    PSP Consultants - Peter Russell, Peter Solari
  • Cross-Laminated Timber

    KLH - Matthew Linegar, Tim Butler, Kay Hartmann, Aditi Saxena, Jake Smith
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

Text description provided by the architects. Mazarin House is a block of 6 two-bedroom flats in Woodford, East London. The design optimises the use of space on a constrained site using digitally fabricated timber structure and sets high standards of sustainable design.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

The brief of the project was to construct a block of flats appropriate to a site with an unusual urban setting. Neighbours to the south and west are large, detached 1930’s homes whilst to the north and east they are 1970’s blocks of flats. The new building needed to provide a transition between these two conditions.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

In response to the mixed urban setting the building was designed to be seen as a hybrid between a block of flats and a detached townhouse. This was achieved by combining the density of a block of flats with the massing and proportions of a detached house. The width of the front façade was matched to the adjacent houses and the roof profile echoed the double-bay fronted properties nearby.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

To optimise the available space, light and views a non-orthogonal geometry was used in the design. Without the restriction of designing only in right angles the building could respond much more sensitively to its constraints.  All 6 flats achieved south-facing, double-height living spaces and generous balconies.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

4 stories of accommodation was built on a site where only 3 had previously been possible whilst the mass of the building could be sculpted to respond to allow light and views to reach neighbours.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

The project needed to achieve high standards of ecological design based on the criteria of the Code for Sustainable Homes, Level 4. This was achieved primarily through the rigorous design and construction of the building envelope to achieve high levels of insulation and air tightness.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

The walls, floors and roof of the building were built from cross-laminated timber (CLT) panels. Unlike most other forms of construction these form a continuous shell that can easily be made air tight to eliminate drafts.  This shell can in turn support a continuous layer of insulation without penetrations of other building elements that would create a cold bridge.

Detail
Detail

The CLT panels also allowed significant savings in carbon dioxide emissions from construction.  Typical construction systems in steel and masonry would have emitted around 150 tonnes of C02 during their manufacturing whereas the CLT actually sequesters around 160 tonnes for a net saving of 310 tonnes.

Courtesy of Arboreal Architecture
Courtesy of Arboreal Architecture

The non-orthogonal design was made possible by the cross-laminated timber (CLT) construction system. The CLT panels were cut by computer numerical control (CNC) directly from a 3D computer model. This digital fabrication workflow allowed the many complex angles to be easily constructed on site from a precise kit of parts.

View the complete gallery

About this office
Arboreal Architecture
Office
Cite: "Mazarin / Arboreal Architecture" 23 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/633279/marzarin-arboreal-architecture/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Arboreal Architecture

Marzarin公寓/ Arboreal Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.