the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Spain
  5. LC Arquitectura
  6. 2015
  7. El Pinós Cultural Center / LC Arquitectura

El Pinós Cultural Center / LC Arquitectura

  • 12:00 - 20 May, 2015
El Pinós Cultural Center / LC Arquitectura
El Pinós Cultural Center / LC Arquitectura, Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

Courtesy of LC Arquitectura Courtesy of LC Arquitectura Courtesy of LC Arquitectura Courtesy of LC Arquitectura + 21

  • Architects

  • Location

    El Pinós, Alicante, Spain
  • Architect in Charge

    Rafael Landete / Emilio Cortes (LC Arquitectura)
  • Project Year

    2015
  • Associate Architect

    Ignacio Gisbert
  • Roads Engineers

    Antonio Marco
  • Technical Architect

    Jorge Gómez de Cádiz
  • Industrial Engineer

    Andrés Díaz
  • Developer

    EXCMO Ayuntamiento de El Pinoso
  • Contractor

    COYRE VINALOPÓ SL
  • Budget

    1.125.000 €
  • More Specs Less Specs
Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

Text description provided by the architects. The faceted geometry is a design asset that integrates the design in its urban context whilst strengthening its tectonic character and abstract perception. With a sculptural essence the building conveys an iconic presence illustrative of its public nature.

Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

The geometric profile of the building responds to the program´s spatial specificities all of which are organized around a patio: library, storage, classrooms, lecture room and youth centre. All programs are concentrated on the ground floor with direct accesses to the street.

Floor Plan
Floor Plan

The arrangements of the programs is done in such a way that they could work independently from one another.

Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

The patio allows for a visual connectivity and interaction space that due to its reflective materiality allows for necessary light to filter through.

Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

The exterior space connects through new pavements to the adjacent context and enhances the continuity of the public realm.

Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

The roof outline inspired on the mountain that surround Pinos adapts to the programmatic necessities.

Courtesy of LC Arquitectura
Courtesy of LC Arquitectura

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "El Pinós Cultural Center / LC Arquitectura" 20 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/632699/centro-cultural-el-pinos-lc-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.