the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Francisco Cadau
  6. 2003
  7. House of Sieves / Francisco Cadau

House of Sieves / Francisco Cadau

  • 03:24 - 13 May, 2014
House of Sieves / Francisco Cadau
House of Sieves / Francisco Cadau, © Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura © Gustavo Sosa Pinilla Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura + 25

  • Collaborator

    Emiliano Gonzalez
  • Structure

    Francisco Cadau oficina de arquitectura
  • Site Management

    Francisco Cadau
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura
Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura

Text description provided by the architects. The project stands on a lot facing south containing a garden on the center of the block.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Its parcel is next to Rivadavia Avenue, the main axis of the city and, hereabout, an area characterized by schools and stores during the day and discotheques at night.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The building of the former cinema, which stands as a reference on the city, borders the parcel at its end. On its twelve meters high party wall, the garden climbs up with a vine and redefines the existing limits of the patio.

At home, on the street, a series of sieves soften the light, the winds and filters the noise and the views, mediating the relationship with the public space.

Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura
Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura

The sieves, made of brick, rise to the height of the upper deck, materializing the limits of the patio while pairing with the scale of the old cinema.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Inside the courtyard, the suspended stair-studio qualifies its surrounding space, organizing entrances and suggesting a promenade of the void from the interior. The relation between the volume and the perimeter of sieves virtualizes a succession of places within the patio’s continuous space that communicates with the garden through a semi-covered crossing space.

Section
Section

The structure made of compounded standardized profiles, lifts and frames the brick sieves, walls and precast slabs.

Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura
Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura

The sieves continue onto the party walls and reappear at the garden, on the sides of the gallery and the terrace, forming a continuous envelope with variations of density.

Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura
Courtesy of Francisco Cadau oficina de arquitectura

Once inside the brick envelope, the system of openings and plywood paneling solves simultaneously interior partitions, furniture, roof’s structure, and gives closure to the interior of the garden and the front yard.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House of Sieves / Francisco Cadau" 13 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/630750/house-of-sieves-francisco-cadau/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.