the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Germany
  5. nbundm*
  6. 2013
  7. Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm

Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm

  • 22:00 - 12 May, 2015
Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm
Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm, © Florian Schreiber
© Florian Schreiber

© Florian Schreiber © Florian Schreiber © Florian Schreiber © Florian Schreiber + 21

  • Landscape architects

    Lynen & Dittmar landscape architects and urban planners, Freising
  • Structural engineering / structural fire protection

    IG Blankenhagen + Cohrs, Seeshaupt / Freising
  • Building servic

    IBM-TGA GmbH, Moosburg / München
  • Client

    The City of Freising Building Authority
  • More Specs Less Specs
© Florian Schreiber
© Florian Schreiber

Text description provided by the architects. Design concept

The project was gained through a competition won in 2010. The task was to design a kindergarten for eight groups of children with a multipurpose hall, a dining hall and a staff room.
The polygonal shape of the area available for construction and the idea behind the design of putting the various rooms in separate buildings, creating a kind of "children's village", led to the star-shaped design of the facility, and to the placement of the different age-groups into individual and structurally separated buildings. Each unit – crèche, kindergarten, day-care centre, utility and staff – is given its own building. They are connected with each other by means of a central all-purpose hall, which we called the "Piazza", and which is the heart of the child-care facility. What results is a subdivided pavilion in the midst of a treed park. Stations for play and educational purposes are distributed around the remaining garden.

© Florian Schreiber
© Florian Schreiber

Alongside the functional concept, there is also a pedagogical concept. The method, which is known as the Reggio method (named after the Italian city of Reggio), provides for the educational fostering and stimulation of the children in line with their personal strengths, and this is to be achieved not only through the parents and caregivers, but also through the structure itself. It provides for as many different spatial situations as possible, views into, out of and through the facility. The "Piazza" encourages and supports all kinds of activities and games.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Construction and materials

In order to be in harmony with the natural green location and trees on the property, we chose to build in wood that is visible both from the inside and the outside. The buildings will age over the years, just as the surrounding nature will. People will experience a material that lives and breathes. Nature motifs also played an important role in the interior design. For example, the Piazza is conceived as a kind of a forest clearing. Its bearing elements are covered with tree trunks, the groups bear the names of animals or trees, which are embossed into the flooring as a silhouette.

© Florian Schreiber
© Florian Schreiber

The buildings are made using the wood panelling construction method. This means wall and ceiling elements were pre-fabricated, partially already panelled on one side for reinforcement, and delivered to the construction site, where they were installed, insulated and boarded. All the ceilings in the common areas are fitted with wood panelling for acoustics purposes, which was already integrated into the pre-fabricated ceiling elements delivered in their finished form to the site. The walls are panelled on the outside with pre-patinated larch and on the inside with varnished spruce. The window frames are also made of wood.

© Florian Schreiber
© Florian Schreiber

Energy concept / Sustainability

The building was constructed in wood without thermal bridges, in passive-house standard. The annual heating requirement is below 15 kWh/m2a. In winter, large window fronts in the group rooms exploit the heating effect of strong direct sunlight.
All of the group rooms, the day-care centre and the staff and utility buildings are equipped with decentralised ventilation devices with waste-heat recovery.

Detail
Detail

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
nbundm*
Office
Cite: "Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm" 12 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/629817/familienzentrum-im-steinpark-kindergarten-nbundm/> ISSN 0719-8884