the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Esaú Acosta
  6. 2014
  7. G House / Esaú Acosta

G House / Esaú Acosta

  • 10:00 - 7 May, 2015
G House / Esaú Acosta
G House  / Esaú Acosta, Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta

Courtesy of Esau Acosta Courtesy of Esau Acosta Courtesy of Esau Acosta Courtesy of Esau Acosta + 38

  • Architects Collaborators

    Nieves Valle, Alba Balmaseda
  • Quantity Surveyor

    Carlos Alonso
  • Structure

    Fhecor SL
  • Value

    195.000€
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta

Text description provided by the architects. The house is located in an uncontrolled expansion area, comprised of houses of different sizes and ages. The house is built on a challenging site, between party walls, on a 6.5m width plot. The project aims to generate rich spaces, with an element of surprise, combining simple spaces that increase the catalogue of domestic experiences.

Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta

The 6.5m by 20 m plot is stretched vertically in order to add an extra level on the lower ground floor, elevating the ground floor by 1.80 m. This provides privacy from pedestrians at street level.

Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta
First Floor Plan
First Floor Plan
Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The house is articulated around two programmatic, seasonal courtyards, the interior one provides for winter activities (cooking and dining), and the exterior courtyard is related to outdoor summer use as a veranda or porch. This covered space at the entrance avoids having openings in the facade looking directly on to the street, creating a transition space between exterior and interior space.

Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta

The continuous presence of the courtyards is also expressed in their materiality: one is made out of wood, the other one of glass and vegetation. The hedonistic illusion of making spaces look bigger is achieved by shifting the stacked volumes, of the same width but different lengths. This displacement resolves issues like the step between the street and the ground floor, direct light to the “heart” of the house and makes a more valuable use of the terraces.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The construction utilises only local materials; the concrete´s thermal inertia is combined with the timber´s warmth in the winter courtyard and the glass´ lightness in the summer courtyard.

Courtesy of Esau Acosta
Courtesy of Esau Acosta

View the complete gallery

About this office
Esaú Acosta
Office
Cite: "G House / Esaú Acosta" 07 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/627763/g-house-esau-acosta/> ISSN 0719-8884