the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. destilat
  6. 2015
  7. Penthouse V / destilat

Penthouse V / destilat

  • 20:00 - 6 May, 2015
Penthouse V / destilat
Penthouse V / destilat, Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

Courtesy of destilat Courtesy of destilat Courtesy of destilat Courtesy of destilat + 13

  • Architects

  • Location

    Pörtschach am Wörthersee, Austria
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2015

Text description provided by the architects. In the course of the revitalisation of the former Werzer cinema in Pörtschach, which was designed by the well-known “Wörthersee-Architect” Franz Baumgartner in 1930, parts of the roof truss were raised to make room for a spacious penthouse.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

This 250m2 apartment has become the holiday home of a German business family of seven. Bright floors, cosy grey tones, and lavish white surface areas are the sound foundation of this apartment’s serene, harmonious atmosphere.

Floor Plan
Floor Plan

The centre of the apartment is a spacious living room with the so-called “camouflage kitchen”, which was also designed by destilat. The fronts of this kitchen are furnished with eternit panels. Its drawers have slightly slanted angles. This fresh design element becomes a welcome counterpoint to the relaxed atmosphere of the apartment. A lighting circle hovers above this central point of the living area and further highlights its atmospheric effect.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

The kids’ comfortable bedrooms, a guest room and a master bedroom with an en-suite bathroom are grouped around a spacious, central living room.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

One of this project’s central challenges was to highlight the big and up to six metres high main room in its entirety while creating a cosy and comfortable atmosphere at the same time.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

But much effort was also put in the selection of other materials and furniture elements to ensure their practical and user-friendly properties meet the daily requirements of a big family - they have to be kid-friendly and therefore as durable as possible.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

The design concept is inspired by structures, textures, and the dynamics of roofscapes. It also pays tribute to a specific feature of Austrian post-war architecture by incorporating milled eternit façade panels as furniture fronts far beyond the central kitchen area.

Courtesy of destilat
Courtesy of destilat

View the complete gallery

Cite: "Penthouse V / destilat" 06 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/627356/penthouse-v-destilat/> ISSN 0719-8884