the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. United States
  5. Gyn / buildingstudio
  6. 2005
  7. Patterson Ob / Gyn / buildingstudio

Patterson Ob / Gyn / buildingstudio

  • 00:00 - 6 June, 2010
Patterson Ob / Gyn / buildingstudio
Patterson Ob / Gyn / buildingstudio, © Timothy Hursley
© Timothy Hursley

© Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley + 12

  • Architects

    buildingstudio
  • Location

    Appling Road, Memphis, Tennessee, USA
  • Design Team

    Coleman Coker, Jonathan Tate, David Dieckhoff, Christopher Schmidt, Carl Batton Kennon
  • Interior Designer

    Emily Summers Associates, Interior Design
  • General Contractor

    Patton & Taylor Enterprises
  • Budget

    US $630,000
  • Area

    3200.0 ft2
  • Project Year

    2005
  • Photographs

Text description provided by the architects. The site fronts on a new feeder road connected to a nearby expressway. It sits between two other professional buildings of matching colonial facades complete with artificial dormers and mass- produced Georgian columns.

While the first inclination was to make an expressive contemporary insertion, upon reflection this approach would have competed as just another “sign” like the traditional works, just another façade treatment facing the street.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

The alternative was to make a non-building as seen from the street. To help achieve this, the scheme developed with heavy planting, making a kind of pocket park between the book-matched buildings. The building’s "disappearance" is accomplished by pushing its street side down into the earth. Further enhancing this, a jasmine-covered berm that sits against the eastern edge of the building. This berm continues up the low-sloping roof, turning into a garden roof planted out with sedum.

A small water-garden flanks the front entrance and is visible while sitting in the main waiting room. This space was designed as a glass pavilion for views out to the surrounding landscape and a retention pond for storm water runoff from the parking area; marsh grasses surround this catch basin.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

All spaces in the building rely on natural light from its clerestory windows above the seven-foot datum. These clerestories occur at the building’s perimeter and as well along each side of the interior corridor. Helped by the building’s narrowness—thirty-two feet—the clerestories fill the interior with sunlight and provide transparency to the project while allowing views to the sky from every room.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Five exam rooms line the hallway spine of the building. They open to a walled garden by full width glass on the exterior wall (eighteen inches above the floor, and again seven feet as part of the clerestory system).

The south and west clerestories have wide overhangs and a system of aluminum perforated planks above the seven foot datum that are sunscreens to reduce solar gain.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Another water pool in the courtyard is visible from the secondary waiting room adjacent to two doctor’s offices at the building’s east end. All HVAC ducting is below slab for energy efficiency while helping keep the roof structure as thin and light as possible.

Bamboo plank flooring is laid in the public spaces and a composite floor with recycled material covers the exam room floors. Green glass tile and white ceramic tile are laid on the floors and walls of the restrooms. Other walls and ceilings are gypsum board painted white.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Gyn / buildingstudio
Office
Cite: "Patterson Ob / Gyn / buildingstudio" 06 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/62725/patterson-obgyn-buildingstudio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Timothy Hursley

帕特森 / Gyn / buildingstudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.