the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. Switzerland
  5. Abalos + Sentkiewicz
  6. 2009
  7. Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega

Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega

  • 04:00 - 5 May, 2015
Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega
Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 12

  • Construction

    Frehner Holzbau AG (Andreas Frehner, arq.)
  • Lighting

    ESTIA (Bernard Paule, ing.)
  • Client

    Albert Oehlen
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. A small construction on a steeply sloping, almost permanently snow-covered site produces a white prismatic volume that is embedded into the ground on the north side and projects into the landscape to the south, housing an open-plan space as an artist’s studio and a semi-basement for storage. A large picture window connects the studio with the landscape outside, and two skylights provide overhead lighting.

© José Hevia
© José Hevia

The principal volume and the skylights are triangles that stand out on the mountainside, giving the building its characteristic outline. With its industrial finishes, volumes and white colouring, the project seeks reasonable mimesis with the residential constructions around it and the snowy landscape of the Saint Gallen region.

Section, Detail
Section, Detail

In environmental terms, the built volume is made as compact as possible, part of it being set into the ground. The south-facing openings (with adjustable and monitored outdoor blinds) capture solar radiation and produce the best lighting for the work room. Heating is provided by geothermal energy based on high-inertia constructive systems: concrete structure in the basement and laminated wood in the rest of the building, with particle board panels and recycled paper insulation, clad with industrial boarding and a landscaped roof that is a continuation of the site.

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

About this office
Abalos + Sentkiewicz
Office
Enguita&Lasso de la Vega
Office
Cite: "Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega" 05 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625685/atelier-albert-oehlen-abalos-sentkiewicz-enguita-and-lasso-de-la-vega/> ISSN 0719-8884
© José Hevia

Atelier Albert 工作室 / Abalos + Sentkiewicz + Enguita & Lasso de la Vega