the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Spain
  5. VVArquitectura
  6. 2013
  7. Raval of the Sea Hotel / VVArquitectura

Raval of the Sea Hotel / VVArquitectura

  • 20:00 - 1 May, 2015
Raval of the Sea Hotel / VVArquitectura
Raval of the Sea Hotel / VVArquitectura, © Joan Guillamat
© Joan Guillamat

© Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat + 19

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

Text description provided by the architects. The Raval de la Mar Hotel is located in the historical center of Vila-Seca, where the urban lines are irregular and constructions are typically 3 stories high and narrow, limited by dividing walls. In this sort of urban layout, irregularities within alignments have ended up conforming the current existing grain.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

The lot has a privileged location since it is delimited by three streets. The plot is the union of three preexistent properties on two single-family-houses sit and an empty lot. From the addition of the three we obtain our construction site with its final irregular perimeter.

Floor Plan
Floor Plan

Furthermore, the ‘Verge de la Pineda’ Street has a special role in Vila-Seca, it connects the Church’s square with the Mediterranean sea, passing through ‘Sant Antoni’s’ guarding tower. This street’s importance caused historic constructions to have a façade composition very different from their “back” façade, which were auxiliar constructions and closings.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

The irregularity previously mentioned and the difference between the front-and-back façades becomes part of the project when designing the hotel’s exterior skin. This skin will break apart and differ where the past constructions met one another. The formalization of this concept are changes on the elevation, vertical incisions in the buildings, changes in the upper handrails or even just the addition of bricks where closing walls had been.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

It is through these changes that façades differ and evolve from the front regular façade that reminds of the historic examples (‘Verge de la Pineda’ St.), transitioning to a more arbitrary and flexible back façade. (‘St. Josep’ St.)
This concept creates an anonymous exterior that blends with its immediate context creating a radical contrast with the interior design. An opaque and rock-solid exterior that opposes the interior, where spaciousness and brightness are achieved through an interior light well.

Floor Plan
Floor Plan

The hotel has 36 rooms distributed from the ground level all the way to the attic. They are organized on swastika layout that rotates around the central light well, which tiers to allow a better entrance of the south-west light beams. The upper level’s façade steps back to create exterior spaces both for public and private use.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

The project reaches its peak with the metallic skylight that connects the interior fortress with the exterior nature. The skylight’s structure follows the building’s swastika layout and filters the entering light beams, becoming one of the organizing elements of the project.

© Joan Guillamat
© Joan Guillamat

For more information about this or other VVArquitectura projects, please do not hesitate to contact the office.
We will respond to any inquiries or send more material upon request.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Raval of the Sea Hotel / VVArquitectura" 01 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625049/raval-of-the-sea-hotel-vvarquitectura/> ISSN 0719-8884