the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. PIQUE
  6. 2013
  7. Filler Residence / PIQUE

Filler Residence / PIQUE

  • 18:00 - 30 April, 2015
Filler Residence / PIQUE
Filler Residence / PIQUE, © Alan Brandt
© Alan Brandt

© Alan Brandt © Alan Brandt © Alan Brandt © Alan Brandt + 18

Filler Residence / PIQUE, © Alan Brandt
© Alan Brandt

Text description provided by the architects. Because the lot is flat, the building is kept to one level and features long rooflines to emphasize the horizontal lines of the landscape. 

© Alan Brandt
© Alan Brandt

Deep overhangs on the west side of the site create outdoor rooms to capture western views and look out toward the golf course. With so much glass on the western façade, these overhangs are sized to appropriately manage solar heat gain according to the seasonal demands.

Floor Plan
Floor Plan

The floating roof plane has two large opposing arcs cut out to form an "H" shape. The connecting piece of the "H" hovers above the primary circulation and defines the thoroughfare between private wings of the house.

© Alan Brandt
© Alan Brandt

Board formed concrete planters and landscape walls act as buffers between the home and the golf course on the west side and between the home and the road on the east as well as help stitch the building form into the flat site.   All colors on the building have been kept to a natural brownish tone to echo the colors and textures of the surrounding landscape.

Cite: "Filler Residence / PIQUE" 30 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/624963/filler-residence-pique/> ISSN 0719-8884