the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Bergman Center / Tham & Videgård Arkitekter

Bergman Center / Tham & Videgård Arkitekter

Bergman Center / Tham & Videgård Arkitekter

Tham & Videgård Arkitekter received first prize for the competition to design the Bergman Center, a foundation and a meeting place with focus on Ingmar Bergman’s oeuvre and on Fårö as his artistic base. You can see more images and architect’s description after the break.

The competition aimed to transform the two existing buildings of a former school into the new premises of the Bergman Center Foundation on Fårö Island. The purpose of the BCF is to manage and develop the artistic legacy of the Swedish film director Ingmar Bergman. Situated close to Fårö Church and the Ingmar Bergman residence at Dämba, the new premises will be the hub of the Bergman Center’s public activities, including a permanent exhibition, cinema, audio listening room, library, shop, café and a cinematographic park. It will also be the base for the annual Bergman Week.

In Tham & Videgård’s winning scheme, the two existing buildings are linked into one through the addition of a new steeply pitched roof that creates double height exhibition spaces as well as a new upper level for a library, video rooms, offices and the Fårö museum.

The resulting reduced and prismatic exterior volume establishes a direct relation to the local vernacular architecture of Fårö island. It is clad with industrial tar paper, which let the BCF stand out as a new and recognizable contemporary addition in relation to its environs, the open agricultural landscape.

View the complete gallery

Cite: Sebastian Jordana. "Bergman Center / Tham & Videgård Arkitekter" 31 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/62461/bergman-center-tham-videgard-arkitekter/> ISSN 0719-8884
Read comments