the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. Spain
  5. Hans Abaton
  6. 2015
  7. Esther Koplowitz Foundation / Hans Abaton

Esther Koplowitz Foundation / Hans Abaton

  • 06:00 - 26 April, 2015
Esther Koplowitz Foundation / Hans Abaton
© Hans Abaton
© Hans Abaton
  • Architects

  • Location

    Madrid, Madrid, Spain
  • Architect in Charge

    Ricardo de Landaluce Arias
  • Collaborator Architects

    Víctor Conde Buezas, Naama de Miguel de Pablo, David Díaz Vizán, Laura Fringuello, Gonzalo Martín Román, Ana Martínez Campos, Juan Millán Ghisleri, Fernando Ortiz Campos, Wolney Ortiz de Oliveira, Darío Ortiz Seseña, Francisco Peláez Marín, Elías Sancho de Agustín, Javier Tavera Tolmo
  • Area

    2350.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Hans Abaton © Hans Abaton © Hans Abaton © Hans Abaton + 46

Esther Koplowitz Foundation / Hans Abaton, © Hans Abaton
© Hans Abaton

‘’It is not a project of some parents for their children, but a work of our society for the future’’

© Hans Abaton
© Hans Abaton

The current centre, granted by Madrid City Hall, is housed in a building from 1950 attached to a development of mainly single storey houses. It is located beside the disused military barracks near the Extremadura highway. Renovated in 1995, it shows inadequate conditions as a school and residence for children who suffer CP. Due to the increasing demand for places and the fact that it was the only specialized residence in La Comunidad de Madrid, an extension with the very best conditions was necessary and addressed many shortcomings.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

Phase 1: DORMITORIES AND MULTIPURPOSE ROOMS

This phase focuses on the extension of the existing building through the creation of a new block of rooms and multipurpose halls adjoined to its southeast façade. The new rooms will therefore better accommodate the children’s needs (2 per bedroom) and the rest of the halls will meet requirements. The extension is a 2350 m2 plan distributed over three storeys. The ground floor consists of a glassed-in multipurpose hall for stimulation above which are small houses where the children sleep from which they can see, and be seen. The intention is to highlight the presence of the building in its environment, becoming a feature in its area.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

A new main entrance is projected from calle Andonis which directs visitors towards the entrance of the extension, limiting the current entrance through calle Gordolobo to a service entrance for staff and car park.
The volume exhausts the buildable area of the plot, leaving sufficient space for access for the fire services along the side of the plot.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

COLOURFUL HOUSES

The project offers a happy an optimistic overall image; a place which is home to the hope for improvement. On the one hand the project is well integrated, adapting its scale to that of the neighborhood, of small houses that surround it. On the other hand it gives each bedroom a unique personality thanks to a colour range that achieves unity and uniqueness at the same time.
In the ground floor an unbroken glass façade creates an airy plinth open to the landscape. Over which the bedrooms of colours are raised, private and quiet; obtaining a constructed horizon with a panoramic window, from which viewers will be able to see out, even while sitting.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

BASEMENT

Below ground level are the installations, store room, laundry room and changing rooms together with the administration area which opens to a patio through a large window that creates a comfortable and cosy atmosphere.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

MULTIPURPOSE HALLS

On the ground floor there are several spaces for multipurpose halls which have a total area of 400 m2 and a height of 3.5 m. It faces southeast and over the garden, and provides natural light in every hall. Access is solved through a glass and concrete cube which leads to a meeting room for visitors. There is another independent hall in a more reserved area dedicated to intensive care.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

DORMITORIES

The floor planned for bedrooms covers 500 m2 has 10 new 20 m2 bedrooms for two children each that meet all climate control requirements. A single 4 m panoramic window, lets in natural light and frames the view. Climate control is achieved with air conditioning ducts and underfloor heating. The floor is constructed from a highly resistant and durable PVC and the walls have a vinyl siding that facilitate cleaning and maintenance.
The bedrooms have a maximum height of 3.7 m for spaciousness and wide doors that facilitate access to stretchers and wheelchairs.

© Hans Abaton
© Hans Abaton

ROOF

Above the rooms, a 200 m2 roof garden that serves as a thermal and acoustic insulator, reducing the building’s energy demand and purifying the air at the same time.

Cross Section 1
Cross Section 1

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Hans Abaton
Office
Cite: "Esther Koplowitz Foundation / Hans Abaton" 26 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/623398/esther-koplowitz-fundation-for-patients-with-cerebral-palsy-hans-abaton/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments