Machado de Castro National Museum Refurbishment / Gonçalo Byrne Arquitectos

Machado de Castro National Museum Refurbishment / Gonçalo Byrne Arquitectos

© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba+ 17

  • Architects: Gonçalo Byrne Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  13130
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Duccio Malagamba
  • 1999 Competition Coordination:José Barra
  • 1999 Competition Collaborators:Ana Natividade, Gonçalo Lopes, José Laranjeira, Mafalda Rebelo, Miguel Lira Fernandes, Nuno Fidéles, Patrícia Barbas, Pedro Neves, Rolf Heinemann, Telmo Cruz
  • 2000 2001 Preliminary Design Coordination:José Barra, Nuno Marques
  • 2000 2001 Preliminary Design Collaborators:Gustavo Abreu, Leonor Raposo, Maria João Costa, Miguel Lira Fernandes
  • 2004 2005 Executive Design Coordination:Maria João Gamito, Nuno Marques
  • 2004 2005 Executive Design Collaborators:Alexandre Berardo, Ana Conceição, Ana Filipa Santos, Catarina Sousa, Gustavo Abreu, Joana Sarmento, João Gois, José Martins Pereira, Leonor Raposo, Margarida Silveira Machado, Maria João Costa, Marta Oliveira Dias, Miguel Lira Fernandes, Nuno Birne, Nuno Fideles, Patricia Caldeira, Rodrigo Germano, G/F,Arquitectos Associados Lda
  • 2006 2013, Technical Assistance Coordination:Nuno Marques
  • 2006 2013, Technical Assistance Collaborators:Maria João Gamito, Marta Oliveira Dias, Rita Freitas
  • 2006 2013 Exhibition Project:Catarina Ramos Pinto, Raul Serafim, Joana Sarmento, Maria João Gamito, Nuno Marques
  • 3d Model:Gustavo Abreu, João Pedro Bicho, Maria João Costa, Mónica Mendonça, Nuno Fideles, Nuno Pimenta, Ricardo Félix, Roberto Sampaio, Tiago Barreiros
  • Structure:BETAR, Estudos e Projectos de Estabilidade, Lda., Eng.º Miguel Villar, Eng.º José Mendonça
  • Electrical, Telecommunications And Security Installation:JOULE, Projectos, Estudos e Coordenação, Lda., Eng.º Caetano Gonçalves, Eng.º Luís Gonçalves
  • Hvac :José Galvão Teles, Engenheiros, Lda. Eng.º José Galvão Teles
  • Plumbing :GR - Estudos, Projectos e Consultoria, Lda., Eng.º Grade Ribeiro
  • Gas:COMPUTGÁS, Eng.º Augusto Teixeira
  • Security And Health:QUARTA, Lda Eng.º Luís Milreu
  • Consultancy:Fidélio Santana
  • Liturgy Consultancy:Dr. Pedro Farnés
  • Stone Masonry Consultancy :Eng.º Fernando Pinho
  • Construction Company:EDIFER, Eng.º João Alcântara, Eng.º António Pinto Mendes, Eng.º Paulo Gomes, Eng.ª Isabel Faulhaber
  • Construction Supervision:DGEMN - Direcção Geral dos Edifícios e Monumentos Nacionais / DREMC - Direcção Regional dos Edifícios e Monumentos do Centro, Eng.º Jorge Rebocho, Eng.º Luís Ribeiro, Eng.º António Roseiro, Gabriel Silva
  • City:Coimbra
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

Text description provided by the architects. The museum, located at Alta of Coimbra, is a place of intense sedimentation and historical superimposition over two millennia where lies the Roman Forum Aemininum, the Romanesque church of S. João de Almedina, the gallery of Terzi.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The lucid acceptance of contemporary criticism of these sequences, whence the constant mingling of "container" and "content", is the primary feature of the project in order to correct the rupture of scale and historical context caused by random juxtapositions: two elemental volumes define a flooded neutral space, illuminated by diffuse light to show the temporal sequence of the fragments of the 18th century apse of the Tesoureiro Chapel.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

The gallery occupies the entire volume of the trapezoidal shape, rising to four levels and creating a platform (the terrace of the restaurant) where it lays the rectangular volume of transparent and translucent glass that at night becomes a sort of lantern light. The lower volume adapts to the existing layout of the streets, the stone cladding is not mimetic, but consistent with the solid matter of the surrounding buildings; implantation repeats the settlement solution, morphological and hierarchical originally tied to the cryptoporticus of the Roman Forum which in its turn is tied to the museum.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

The experience of space is revealed as a sort of condenser of the surrounding city, explained around the visit by similarities, analogies or contrasting perspectives of the city itself and its centuries-old history in a unified perception of beauty.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Largo Doutor José Rodrigues, 3000-373 Coimbra, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Machado de Castro National Museum Refurbishment / Gonçalo Byrne Arquitectos" 27 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/622911/projecto-de-remodelacao-e-ampliacao-do-museu-nacional-de-machado-de-castro-goncalo-byrne-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Duccio Malagamba

Machado de Castro国家博物馆翻新 / Gonçalo Byrne Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.