the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. Iran
  5. Admun Design & Construction Studio
  6. 2015
  7. Aperture / Admun Design & Construction Studio

Aperture / Admun Design & Construction Studio

  • 21:00 - 25 April, 2015
Aperture / Admun Design & Construction Studio
Aperture / Admun Design & Construction Studio, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 26

  • Architects

  • Location

    Bumehen, Tehran, Iran
  • Architect in Charge

    Shobeir Mousavi, Amir Reza Fazel
  • Design Team

    Fatemeh Kargar, Mohsen Fayazbakhsh, Ramtin Haghnazar
  • Project Team

    Majid Rahmati, Bahareh Ahmadnia
  • Presentation Team

    Mostafa Karbasi, Niousha Ghasem
  • Area

    650.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Construction

    Admun Design & Construction Studio
  • Project Management

    Shobeir Mousavi, Amir Reza Fazel
  • Site Superintendence

    Rashid Arbabnia, Meysam Bahrami
  • Construction Team

    Ghanbar Moradi, Mehdi Mousavi, Javad Shirmohammadi
  • Mechanical Design

    Mohammad Khalou Haji
  • Electrical Design

    Shahrouz Jafari
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Located to the east of Tehran in a harsh industrial setting, Steel Form Factory’s multi-purpose building is aimed at providing a pleasant space fulfilling several functions, comprising of two offices, two residential units, a showroom and several locker rooms.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

When the architects were commissioned the job, the first floor structure was implemented and the team was asked to design within a tight budget, fulfilling several functions in a small land. Therefore, a cubic simple form was chosen as the dominant mass to match the industrial neighborhood fabric while reducing the expenditures.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The initial challenge was to organize basically different functions considering spaces’ demands. Hence, more public functions were located on the ground floor: A five-meter height showroom on the east side with a direct access from the road, several factory’s supporting spaces such as locker rooms and a praying room. Two managerial offices are located on the west side of the first and second floor with large openings to the factory hall to provide supervision. Administrative offices adjoin the CEO’s office on the second floor. In order to provide privacy and take advantage of the pleasant views of the distant mountains beyond the industrial context, two residential suites are located on the third floor.    

First Floor Plan
First Floor Plan

The design process initiated from answering the question of how it is possible to create peaceful spaces in such industrial fabric. The first solution to separate the interior from the chaotic exterior spaces seemed to be a mass with minimum openings which results in quiet spaces but dark and lifeless. The optimum solution seemed to be reducing the openings in size but increasing them in number that is where the idea of apertures formed. The sizes of the apertures change due to the amount of light and view each function demands and reach their maximum size in the residential units’ terraces with patio doors to absorb enough light and catch the view of the distant mountains. Because of the site characteristics, the main facade is oriented to the south where the sun radiation is very intense due to geographical location of Iran; the idea of apertures also moderates the sunlight while letting sufficient light in creating pleasant work spaces.  

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Brick has always been used as a local material in Iran responding to environmental needs while being used in innumerable attractive forms. Using brick in this project provides the opportunity to create various textures, using merely a single material resulting in cost reduction. It can also play the role of interior finishing, leading to an integrated exterior and interior architecture. Moreover, brick adds a warm taste in contrast with the industrial cold atmosphere. Consequently, the architecture works as a landmark adding a colorful contrast to the neighborhood fabric yet being unobtrusive.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Through exploring traditional Iranian architectural patterns, a method of employing bricks was redesigned to form the apertures by eliminating the larger modules.

Diagram
Diagram

The project inherits its identity from the Steel Form Company. Hence, apertures are covered with steel frames built from the factory’s waste, capped by glass sheets. Steel plays the most significant role in improving the space, indirectly as the penetrated light is transformed through the steel frames into soft and tranquil shapes. Through this approach even a material with a cold nature is utilized to create a warm, peaceful space. Steel is also used in detailing such as window ledges and exterior stairs’ parapet.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The dynamic spirit of the industrial context reflects through the arrangement of the apertures, to transfer a sense of movement from the factory to the roadside face of the building where the steel frames gradually protruding from the wall forming the name of the factory within the texture. In the surrounding walls the smaller modules displace out gradually to emphasize the dynamism.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

During the evenings when the industrial neighborhood fades away in darkness the project is still alive spreading light throughout the apertures,emphasizing on the endless motion of the Steel Form factory. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Admun Design & Construction Studio
Office
Cite: "Aperture / Admun Design & Construction Studio" 25 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/622757/aperture-admun-design-and-construction-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments