the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Argentina
  5. MMCV
  6. 2014
  7. Pedro Moran 3851 / MMCV

Pedro Moran 3851 / MMCV

  • 18:00 - 24 April, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Pedro Moran 3851 / MMCV
Pedro Moran 3851 / MMCV, © Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

© Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden + 18

  • Architects

  • Location

    Villa Devoto, Buenos Aires, Argentina
  • Project Architects

    Sergio Mizraji, Jacquelin Cicchinelli
  • Project Director

    Andrés Gagliardi
  • Site Director

    Patricia Barragán
  • Project Area

    992.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborator

    Leonardo Pereyra Dupertuis
  • Structures

    José A. Zaldúa, ing
  • Construction

    Karpel Hermanos S.R.L.
  • More Specs Less Specs
© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Text description provided by the architects. Located in the center of the block in a residential area of Villa Devoto in Buenos Aires, is this apartment building on a triple lot. The project for this building had two stages: the first, older, belonging to an earlier period of the architecture office, where we worked exclusively on perfecting the plan for its possible real estate development; and a more current second stage where we worked on the existing base developing the envelope with particular attention to the facade.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

While in the total volume of the building we propose some setbacks and overhangs on the sides, leading to expansions, the facade reflects the design process in stages while at the same time it is a product of its construction system. The whole facade works horizontally expressing the exposed concrete slabs that mark the four levels of apartments and vertically with inclined planes changing direction, in a narrow volume that takes the width of the lot, the total building height and 0.60 meters of depth, which are absorbed from the usable floor area, to allow the play of vertical planes. This operation allowed to blur the symmetry that the plan brought from its original layout where there were two apartments per floor with expansions of the living rooms to the front and the openings of the bedrooms along the back of the building.

Plan
Plan

These inclined planes occur in two locations: in the kitchen-dining room and laundry, to the front, as these are the environments that lend themselves the most to yield plan area, unlike the living rooms where we sought to take advantage of the entire surface and achieve full transparency of its boundaries. Thus, in the front there is a more opaque and solid area in the center part which contains the laundries, kitchens and grills, and another transparent and empty area towards the ends, with the expansions and living rooms that take advantage of the setback on the sides which serves as a buffer for some cross ventilation in the bedrooms.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Inside, we keep a complete continuity of the floor and ceiling planes throughout the surface of the plan, with an overall height of 2.60 meters, the result of the construction technique developed by the office, with a sandwich of joists and subfloor of 0.40 meters, where all services are concentrated; the use of interior and exterior framing from floor to ceiling avoiding openings; and the resolution of the concrete structure as a defining material of the project that allows the formation of an open ground floor from a "transition plan" with beams 0.60 meters high on average, with variable widths between 0.60 and 1.00 meter, that enable to vary the arrangement and section of the columns on the base and development of the building.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The ground floor is open, with circular columns, the continuous ceiling over the whole surface, and the transparent landing stripped of light fixtures that are incorporated into the handrails. On the sides are the garages, and in the back there is a common room, with a particular sector projected onto the pool in a black volume that works as a spa and fitness area.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MMCV
Office
Cite: "Pedro Moran 3851 / MMCV" [Pedro Moran 3851 / MMCV] 24 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/621458/pedro-moran-3851-mmcv/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.