the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Argentina
  5. MMCV
  6. 2014
  7. Pedro Moran 3875 / MMCV

Pedro Moran 3875 / MMCV

  • 16:00 - 22 April, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Pedro Moran 3875 / MMCV
Pedro Moran 3875 / MMCV, © Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

© Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden + 20

  • Architects

    Mizraji Cicchinelli
  • Location

    Villa Devoto, Buenos Aires, Argentina
  • Project Architects

    Sergio Mizraji, Jacquelin Cicchinelli
  • Project Director

    Andrés Gagliardi
  • Site Manager

    Patricia Barragán
  • Project Area

    497.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborator

    Leonardo Pereyra Dupertuis
  • Structures

    José A. Zaldúa
  • Construction

    LUAX Construcciones S.R.L.
  • More Specs Less Specs
© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Text description provided by the architects. The Pedro Moran 3875 building is located in an exclusively residential neighborhood of Villa Devoto, in a double lot 19 meters wide, at the center of the block. Intended for single family homes, the project is expressed in horizontal trays which are offset to the end of the party walls, and the interior space is contained in a transparent and consistent center at all levels.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The width of the lot allows expansions to turn to the side and offsetting the trays from each other horizontally, expansions with a double height are formed, which are vertically interrelated, sometimes within the same dwelling, looking for a particular spatial quality and consolidating the center of the building.

Section
Section

All housing units complete an entire floor, and in particular the living-dining room has a linear proportion occupying the entire width with a depth of 5 meters, with expansions both at the front as a continuous balcony, and at the sides, where they take an area that really allows to live them, to have a table, eat outside, in those cases where they have a grill or link directly to a kitchen, or assemble an outdoor living room if they are linked to a living room.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The dwellings are three apartments on four floors of about 180 m2 each. The first two are individual units and the latter form a single dwelling in a duplex. They are intended for entire middle-aged families and the apartments have three to four bedrooms each. The master bedrooms are located facing the back, and are glazed on both corners, because the interior space is defined by its transparency in the perimeter and in the center of the plan are the spaces that are closed to the facade such as services, kitchens and bathrooms. In the duplex, the bedrooms are on the lower floor, with the secondary bedrooms to the back of the building and the master bedroom to the front, where the simple units have the living-dining room, and the second floor has the living-dining room to the front and a barbecue to the back with an outside staircase proposing a continuity of the trays that reach the terrace.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Trays, both in depth and height, serve as a bellows of privacy covering the perspective from the street into the glazed center and cast shadows on the glass pane, allowing the building to have a passive lighting control.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The ground floor is open, which supports the circulation core in the middle and the sides are for parking with a total capacity for twelve cars. Towards the back is the pool with a common area that develops between the ground floor and the basement. The infinity pool overflows to a sunken courtyard which is the expansion underground of the common space that functions as a spa or relax area, which can be accessed both from the same underground as from the ground floor by a staircase on the side of the pool, giving a different use to the underground from the typical use which is for boiler room or garage.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pedro Moran 3875 / MMCV" [Pedro Moran 3875 / MMCV] 22 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/621437/pedro-moran-3875-mmcv/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.