All
Projects
Products
Events
Competitions

Lattice House / Sameep Padora & Associates

Lattice House / Sameep Padora & Associates

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner + 22

Houses  · 
Jammu, India
  • architects Authors of this architecture project Sameep Padora & Associates
  • Area Area of this architecture project
    5000.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • architects

  • location

    Sidhra, Jammu
  • Design Team

    Sudarshan Venkatraman, Aparna Dhareshwar, Karan Bhatt
  • area

    5000.0 ft2
  • photographs

More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The Lattice house is located in a new suburb on the outskirts of Jammu city in north-western India. Its context is symptomatic of the nature of urbanization in many small Indian cities, growing at a pace quicker than that of government/municipal intervention. Where informal settlements and private need based developments begin to shape the rapidly urbanising landscape. And formal planning strategies are mere responses to the new and informal settlements.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Building in a context like this lacking a distinct contextual urban fabric (besides the infrastructure pylons) the project attempts to be a sharp urban marker visible from a distance, its material singularity in sharp contrast to the placelessness of the surrounding developments.

Floor Plan
Floor Plan

The house is broken into a series of horizontal bands mimicking the incremental nature of growth of the neighbouring buildings, the architectural form of which is a mere derivative of changing space requirements of a family over a period of time. These bands hence became a kind of building block on our site, moving in or out in response to the light requirements of the spaces they encompass.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The façade of the house is also a response to the climatic severity of the region which experiences extremely hot and dry weather for 8 months of the year and hence the horizontal bands of vertical wood lattice screens act as light filters.

Elevation
Elevation

Each of the two levels in the building is to be used by separate families. Programmatically the house is structured by the clients lifestyle which involves a lot of entertaining and hence the kitchen becomes the centre of the plan flanked by the living/dining on one side and the lawn on the other. The private functions of bedrooms are placed to the rear making the collective programs of living, dining and cooking, happen as a seamless space towards the front opening out into the lawn. All programs whether private or public open into side or front garden spaces.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Lattice House / Sameep Padora & Associates" 20 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/620851/lattice-house-sameep-padora-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.