the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. United Arab Emirates
  5. M+N Architecture
  6. 2014
  7. Viola Communications Office / M+N Architecture

Viola Communications Office / M+N Architecture

  • 23:00 - 14 April, 2015
Viola Communications Office / M+N Architecture
Viola Communications Office / M+N Architecture, © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography + 36

  • Contractor

    Life Space Interior Design
  • Sub-Contractors

    Iwin, Leaders Decor, Supersign, Vista Systems, Zoom Interiors
  • More Specs Less Specs
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

Text description provided by the architects. The project is about the interior fit-out of the new headquarters of the well-known company Viola Communications in twofour54, the media free zone of Abu Dhabi, the capital city of the United Arab Emirates. It can be considered the first innovative and conceptual office design in the emirate, where the classic scheme of the typical workplace is re-invented and the traditional arrangement of the office functions into “rooms and corridors” is replaced by a fluid, informal and interactive space. In this innovative design, relationships between users are set to be a priority and an accomplishing remarkable success to the challenge of mixing the local taste with modern interpretation.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The project is located on the 4th floor of the twofour54 Park Rotana building and occupies the entire North wing. The design programme is very articulated and includes a mix of open and enclosed offices for around 120 employees (operative staff + directors) from five different business units, as well as three separate entrances and related receptions and waiting areas, a higher management section, several formal and informal meeting rooms, a large recreational area with attached kitchen able to accommodate all employees for corporate events and gatherings, two video editing studios, one voice recording studio, server room, pantry and storages.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The brief received from client was simple, yet challenging:

- to create a vibrant and creative atmosphere, which can reflect company philosophy and capabilities;

- to provide a flexible office space which increases interaction among employees;

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

- to divide the office in two sections, one for higher management and one for the operative staff;

- to design the operative area so that it allows all staff to work in the same space, while maintaining a division between directors and operatives and preserving the character of each of the departments of Viola Communications (Advertising, Public Relations, Events, Producers, Outdoor).

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The outcome of such challenging requests is basically two projects in one.

The higher management area is visually striking, yet refined and elegant. Main materials are black marble and oak; a simple colour palette makes the spaces vibrant and gives visitors the feeling of entering the HQ of a high-profile, world-class company.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The operative area has a very creative and funky look, definitely something unique for Abu Dhabi. The main office is an open-space where all departments of Viola work together. The zoning is achieved with the use of “the Cylinders” and “the Boxes”. Cylinders are open pods containing creative directors’ offices, who have their own space, while being in direct contact with their teams. Boxes contain closed offices, recording studios and meeting rooms fully separated from the main open-space area. All teams can easily interact and work side-by-side, while maintaining their individual environment. Different colours are used to mark each department and carpets’ custom-made design also changes accordingly.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

Several different themes are used to give a distinctive character to each space, always making sure all areas are blending nicely together and following the same design concept.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The main entrance is inspired by a metro station, where a customized carpet illustrating a colorful metro map connects visitors to introductory screen-boards with engaging presentations of the five departments of Viola (for visitors, entering the office is like starting a journey through creativity).

Viola Communications Office / M+N Architecture, © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

The recreational area takes shape from the reinterpretation of the world-famous Tetris, an icon of 80’s videogaming industry and its bright VGA colours.

The board meeting room is characterized by a swiss-cheese-like enclosure and matching custom-made light fittings; such openings in the partition allow for the correct amount of openness without compromising on the necessary privacy.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

In the second largest meeting room, an irreverent meeting table with swinging chairs brings all meeting attendees back to their childhood and surely is a “must try” attraction for the new HQ, making it very easy to brainstorm with colleagues as well as to break the ice with the most formal clients.

Floor Plan
Floor Plan

Scattered around in the open space office are also several “think-tanks”; these movable boxes, softly upholstered in colourful fabrics, are fitted with screens, lights and HDMI-USB connections and can be connected to any floor box for improvised and informal presentations, quick brainstorming sessions or just a bit of relax.

© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

Most of the materials, finishes, fixtures and furniture were custom made to suit Client’s and Designer’s requirements and were designed specifically for this project; there is almost no straight lines in the project and each piece is kind of unique, as even the themes that look similar or repeated are in fact different from each other in most cases.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
M+N Architecture
Office
Cite: "Viola Communications Office / M+N Architecture" 14 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/619036/viola-communications-office-m-n-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

Viola通信公司新总部 / M+N Architecture