the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Services
  4. Spain
  5. Estudio de Arquitectura Antonio Jurado
  6. 2013
  7. Novopie Podiatric Clinic / Estudio de Arquitectura Antonio Jurado

Novopie Podiatric Clinic / Estudio de Arquitectura Antonio Jurado

Novopie Podiatric Clinic / Estudio de Arquitectura Antonio Jurado

Courtesy of Antonio Jurado Courtesy of Antonio Jurado Courtesy of Antonio Jurado Courtesy of Antonio Jurado + 29

  • Architect Collaborator

    María Rosa Jurado
  • Construction

    Cosimco
  • Head of Project

    Christophe Joly
Courtesy of Antonio Jurado
Courtesy of Antonio Jurado

Text description provided by the architects. Novopie Podiatric Clinic is located in Torrox, a Malaga town, with the tourist slogan: ‘the best weather in Europe’. It is placed in a small shop of 18 square meters, on the ground floor of a residential building, inside of a coastal development built in the seventies.

Courtesy of Antonio Jurado
Courtesy of Antonio Jurado

Although the space is limited, the needs are the same than in a regular podiatric clinic: waiting room, working room and a bathroom as basic program. We proposed as additional program a warehouse, a storefront and a shower.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Every effort is aimed to get EXPAND the 18 square meters. We tried to change something that at the beginning was a disadvantage becomes an advantage.

Courtesy of Antonio Jurado
Courtesy of Antonio Jurado

We were looking for a space where the user feel comforted and their senses could awaken. The space envelops your body and it diluted itself. The patients will have a nice physical and sensory experience.

Courtesy of Antonio Jurado
Courtesy of Antonio Jurado

Therefore, we propose mutable and flexible spaces with relationship between the user and the space through the perception. 

For that, we were focus on three topics:

1. Visual games:

We use neutral colors such us gray and white with different opacities, bright and reflections. The visual attention should not focus on any particular detail. So, we were looking for delete all the visual interferences. The views will be crossed, oblique, imagined. For that, we limit the materials to glass, cellular polycarbonate, porcelain tiles and aluminum.

2. Construction Systems:

We understand the construction system as the language for articulating the project. We propose mechanisms to solve the facade in a homogeneous way with the same solution for every formal, visual and functional need. We work with lines that defined sizes and establish relationships. These lines contain different types of materials based on the locations and functions. Sometimes they are no longer tangible and they become reflex. In others moments, the elements inside change with the natural or artificial light.

Isometric
Isometric

3. Scale.

The awareness of the dimension of the space is taken through the relationship between the user and architectural elements. Occasionally to measure a space is enough to count the number of tiles. We were looking for indirect relationships and a size that you can feel, not a size that you can measure. 

Courtesy of Antonio Jurado
Courtesy of Antonio Jurado

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estudio de Arquitectura Antonio Jurado
Office
Cite: "Novopie Podiatric Clinic / Estudio de Arquitectura Antonio Jurado" [Clínica Podológica Novopie / Estudio de Arquitectura Antonio Jurado] 14 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/618687/novopie-podiatric-clinic-estudio-de-arquitectura-antonio-jurado/> ISSN 0719-8884