the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. MM++ architects
  6. 2014
  7. MM House / MM++ architects

MM House / MM++ architects

  • 20:00 - 1 April, 2015
MM House / MM++ architects
MM House / MM++ architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 32

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The house is built on a 10m wide and 20m deep plot in a residential suburb district of Saigon.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The raised ground floor with the kitchen, the dining and the platform area, is one single space, fully open on three sides from the front yard, the garden to the pool in the back. High fence walls provide privacy, prevent from direct sun light and intrusion.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The landscape, with a mix of high and middle height trees and wall growing plants, is surrounding the construction. The house will soon be immersed into lush vegetation. The pool helps to cool down the airflow. In case of heavy rain, bamboo screens prevent from the water. By night, the place is secured by an automatic shutter along the kitchen.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

On the first floor, the living room and the staircase get benefit of permanent crossing ventilation through the recycled bricks wall openwork. Floor to ceiling windows bring views over the wall to the surrounding. Double brick walls on south and west elevation keep internal spaces cool.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Attic space is converted into a large bedroom. Openness is also the main concept here with large sliding windows and an open air bathroom. Direct sun light is filtered through a timber screen and vegetation in built-in large planters.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

 The palm leaves are layered on the roof slab to prevent the concrete to heat during the hot hours of the day.  This project proposes an alternative to the archetype house that developers usually present to the public. A typology adapted to tropical weather conditions, promoting natural ventilation instead of the air conditioning, invisible indoor/outdoor boundaries, closer to nature, instead of enclosed living spaces.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The area regulation imposes a semidetached house template. In contrast with the “neo-Victorian” houses surrounding, this house revisits the vernacular South East Asian stilt house typology.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

View the complete gallery

About this office
MM++ architects
Office
Cite: "MM House / MM++ architects" 01 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/614695/mm-house-mm-architects/> ISSN 0719-8884