the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Santiago Viale
  6. 2015
  7. House in Q2 / Santiago Viale

House in Q2 / Santiago Viale

  • 10:00 - 30 March, 2015
House in Q2 / Santiago Viale
House in Q2  / Santiago Viale, © Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 29

  • Technical Direction

    Daniella Beviglia
  • Collaborators

    Ana Laura Aquilante, Sebastián Mantese, Sofía Ariño, Sabrina Molinero, Agustina Pezza, Florencia Ruiz, Mauricio Beacon, Mercedes Pazo
  • Structure

    Germán Sarboraria
  • Air Conditioning

    Ingeniería Global
  • More Specs Less Specs
House in Q2  / Santiago Viale, © Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. The functional program for this house is pretty conventional.

On the ground floor the are 3 bedrooms, the main one with dressing room and a private bathroom , and the other ones with a shared bathroom; it also includes a spacious kitchen with a special place for breakfast, both with visual to the courtyard, and a dinning and sitting room integrated with the gallery.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The client expressed the necessity of having a working space inside the house, so it was made far from the private zone and it is connected with the sitting room. On the subsoil it was developed a double garage and a service room with an included bathroom. The family was specially concerned about the sitting room and the gallery (merged for possible events) the main bedroom and the kitchen, that’s why they were given broader dimensions, the best visuals and cross-ventilation.  

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The project is defined by the topography of the land. It´s located in a corner, with 1700 m2 and a grade of 15 mts. It is embedded in a very rugged terrene, so it generates multiple visuals either to the valley or to other hills with the presence of lots of vegetation. As it is a corner land, it gives the possibility of accessing by a side slope or up and then down. Lots of alternatives were checked, if the access was by the top, although the house had 3 floors, it remain lower compared to the level of the superior street; if the access was by the slope side, many complications of the floor would make fragmented spaces in the interior.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Finally, we insisted on generating the access by the top, so it appeared the idea of making a green terrace with a shaft through which you access the house. By this way we annulled the competition between the entry scale and the immensity of the landscape, making the house disappear and giving the feeling that the ground continues and blends with nature.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The fact of letting the ground continue, works as a weather protection from the south aggression.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Too objects resolve the functional diagram. One of them is a basebord made of stone, which seems to come from the hill, and it is supported by the main one, wich is more artificial and geometric, made of reinforced concrete in a form of L.

Drawing 3
Drawing 3

This geometry generates a limit between both streets and creates a yard which contains the pool.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The qualitative difference of these objects is also given by the orientation. The one looking to the street is more extroverted as it faces the north, and the one facing south is the climatic barrier where the services and the gallery (west) are housed.

Section 1.1
Section 1.1

Also, the using of lighting from above in all spaces, not also enhances them but reduces the artificial lights use during the day. Each skylight uses an orientation with a different idea of lighting. It could either be indirect or forming lines according the hours and orientations. The house has central hitting and refrigeration through Splits, whose condensing units will be located in the courtyard next to the dinning room.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Regarding the structure, it was decided to develop it as independient, made of reinforced concrete. The foundations are deep, as superficial and lineal excavations would be very conflictive because of the rocky ground. Columns were disposed in order to make a weave with flat beams that sustain little slabs. Brick walls enclosure most of the house, but in the places of visual opening, glass surfaces from roof to floor were used.

Section 2.2
Section 2.2
Cite: "House in Q2 / Santiago Viale" [Casa en Q2 / Santiago Viale] 30 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/613955/house-in-q2-santiago-viale/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments