the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Team Green Architects
  6. 2013
  7. Wakatipu Guest House / Team Green Architects

Wakatipu Guest House / Team Green Architects

  • 20:00 - 29 March, 2015
Wakatipu Guest House / Team Green Architects
Wakatipu Guest House / Team Green Architects, © Sam Hartnett
© Sam Hartnett

© Sam Hartnett © Sam Hartnett © Sam Hartnett © Sam Hartnett + 16

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

Text description provided by the architects. Designed as guest accommodation in the grounds of an existing rural property in Dalefield, the Brief was to provide a place to retreat, that offers a simple and relaxing experience for the owners’ family and friends.

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

The requirement was for a two bedroom modern ‘Villa’ offering robust but comfortable accommodation for up to 8 people with a specifically designed Bunk Room, and separate Master Bedroom. A simple but well-appointed Bathroom also offers the guests a private and relaxing bathing experience under the stars, located in a subterranean roof-glazed recess facing skyward toward Coronet Peak.

Floor Plan
Floor Plan

In response to the strict Planning Conditions the Guest House subtly conceals itself by partially bunkering into the pastoral landscape within a grove of established Silver Birch trees which were purposely retained to provide a deliberate feeling of separation and tranquility away from the main house.

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

The design uses a simple combination of two distinct and contrasting building forms: A modern (partially submerged) pavilion with a large hovering flat-roof houses the Bedrooms and Bathrooms, and a more traditional pitched-roof shed houses the Living Area and sheltered Loggia.

Elevation
Elevation

The Living Terrace and Loggia Deck provide exterior open-air options of varying protection from seasonal sun and weather, as well as the adjustable Cedar sunscreens to allow variable levels of sunlight into the building. The flexible Exterior Living spaces were required to open out from both the Sleeping and Living Buildings.

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett

The building and moveable sunscreens have used natural Cedar to work with the surrounding natural textures, and the familiar Grey corrugated roofing profile refers to the farm sheds seen on the surrounding pastoral land.

© Sam Hartnett
© Sam Hartnett
Cite: "Wakatipu Guest House / Team Green Architects" 29 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/613699/wakatipu-guest-house-team-green-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments