the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Spain
  5. GRAS Arquitectos
  6. 2014
  7. Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos

Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos

Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos
Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 17

© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. STONE CLUBHOUSE. A golf club house always combines a social human activity
with the fact of being in the middle of a natural environment, a golf course. The project maximizes this combination: social interaction, it is a “ club” and landscape; A certain centrality, recognition is always needed; By being a clubhouse, no matter it is a small building, the project is the center, the heart, of a big natural area: it needs visibility without being invasive in the landscape.

Floor Plan
Floor Plan

The project consists in a series of rocks, stones that lay in the middle of the landscape, offering that presence and visibility disguised in a natural context:They are rocks in the landscape, and they are materialized according to that. The rocks put together become the clubhouse. The organization of those elements make the building: 4 volumes hosting different programs linked by a common plaza, the heart of the building, the bar. The plaza opens completely to the landscape, the niches, spaces in between the volumes are fully glazed: the surrounding landscape is framed and brought inside the building. 

© José Hevia
© José Hevia

The plaza overlooks the surrounding landscape in all directions. The rest of volumes are mostly opaque due to program (kitchen, changing rooms), with almost no openings or openings hidden behind the stone lattice, texture; according to privacy requirements the façade opens or closes up. The restaurant-lounge volume, is an exception: big openings are carved in to offer an indoor-outdoor lounge, adequate to the Mediterranean climate. Planning requirement originally demanded sloping roofs based on the local vernacular. The project offers an alternative interpretation, creating irregular angled forms that give the building a contemporary character. The regulation constrains gave the opportunity to explore different arrangements of the volumes and design the building in a way that it lookedcompletely different from every angle: sometimes it looks small, or massive, or seems to extend into the landscape. It gives a very rich experience while playing the course as the building looks very different depending on the player's position.

© José Hevia
© José Hevia

The materialization of the building maximizes the rock effect: the local natural Stone covers not just the facade, also the roof making no distinction between them: the roof is part of the facade and the facade is part of the roof. It is all about stone in the landscape. STONECLUBHOUSE

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
GRAS Arquitectos
Office
Cite: "Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos" [Stone Clubhouse / GRAS Arquitectos] 26 Mar 2015. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/613236/stone-clubhouse-gras-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.