the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. France
  5. Abc Studio Architects
  6. 2014
  7. Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect

  • 03:00 - 27 March, 2015
Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect
Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect, © Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

© Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement + 28

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Text description provided by the architects. Program: Add an extension for hall, changing rooms, and dance room.

Context:  In the heart of Vosges French mountains, between the city hall and the sport stadium. In front of the panoramic view on mountains.

Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect, © Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Aim:  Create a link between existing building and landscape.

Project:  An extension is created on the North Facade. The new volume, simple, is a window on landscape.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

The project is an articulation, between existing spaces and new spaces, and open the building on exterior spaces. Concrete monolith, the project is opened by two windows: one on the existing gymnasium, one on landscape. The extension makes a dialogue.

Floor Plan
Floor Plan

In a flood zone, the extension is not at the same altimetry as the existing gymnasium: two ramps along the facades and windows. The ramps become “travellings”.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

The interior spaces, such as the exterior of the volume are gross. The spaces are functional and are animated by the activity of users. Natural materials are expressed, wood and concrete.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Lightings are integrated into the wall thickness, and reveal the openings.

Technically: Concrete structure, natural wood interior skin.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

The window between existing gymnasium and extension reveal the existing steel structure, which is different of simple geometry of the extension.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect" 27 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612925/renovation-and-extension-gymnasium-in-vagney-abc-studio-architects-christian-vincent-architect/> ISSN 0719-8884