the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. FMD Architects
  6. 2014
  7. Bike House / FMD Architects

Bike House / FMD Architects

  • 18:00 - 23 March, 2015
Bike House / FMD Architects
Bike House / FMD Architects , © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 22

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Design Team

    Fiona Dunin, Katherine Peasley, Robert Kolak, Caroline Tan, Alex Peck, Ryan Fothergill
  • Area

    202.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Builder

    Construction 32 P/L
  • Structural Engineer

    Perrett Simson P/L
  • Building Surveyor

    Wilsmore Nelson Goup P/L
  • Site Area

    298 m2
  • More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. The site is a small 300m2 suburban block in south east Melbourne. The brief was to design a new dwelling to accommodate a family of 4 while also including flexible spaces which can change as the children grow and the needs change. A collection of bikes also needed to be accommodated internally and externally as these are a major form of transport for the family.

Floor Plan
Floor Plan

The budget was very tight so the building areas were kept as compact as possible, and simple cost effective materials used throughout. A 2 storey structure was designed to minimise the building footprint and maximise the amount of garden space.

© John Gollings
© John Gollings

The strategy was to design a simple cement sheet box with elements which folded out of it to create shading devices and privacy screens where required. The fence unravels itself from the building, folding down from the entry canopy onto the street then winding around to conceal the bin enclosure. Triangular perforations in the fence aim to deter the local graffiti artists as well as allowing light to penetrate. This material is also used as a privacy screen on the 1st floor to prevent overlooking into neighbours’ properties.

Floor Plan
Floor Plan

In contrast the southern recycled brick wall offers itself as a canvas for the local graffiti artists which reside in the area. Internally it is left exposed internally and is used to store a series of racing bikes.

© John Gollings
© John Gollings

While the appearance from the street is a pristine grey sculpted box, in contrast, the interior is rich with texture and colour, reflecting the active life of its users. A simple palette of exposed brick, concrete slab, local timber, ply and laminate are used internally. The unfolding continues in the interior with the Kitchen ceiling wrapping down to become the cabinetry. Stone and timber are spliced together, imitating shadows cast by the canopies externally. Spaces fold and twist over themselves, in both the joinery and tiling, responding to the stretching and folding occurring on the façade.

© John Gollings
© John Gollings

Along with the bedrooms and living areas, 3 additional spaces were incorporated as flexible zones. Downstairs, one can be used as a separate lounge or bedroom, while the 1st floor space can also be used as a play space or study, depending on the needs of the family at different times. A home office is also incorporated at the end of the brick corridor space, which can be used by either the parent working from home or as the childrens computer area. A shed is carefully concealed on the south of the building, accommodating more bikes and tools for bike builds.

© John Gollings
© John Gollings

Every millimetre of space has a purpose, although the spaces are flexible enough to change as the family dynamics change over time.

View the complete gallery

About this office
FMD Architects
Office
Cite: "Bike House / FMD Architects " 23 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/611342/bike-house-fmd-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments