the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. Kuwait
  5. AGi architects
  6. 2014
  7. Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic / AGi architects

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic / AGi architects

  • 03:00 - 23 March, 2015
Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic / AGi architects
Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic / AGi architects, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 18

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea.
  • Architectural Design Team

    Salvador Cejudo, Stefania Rendinelli, Hanan Alkouh, Gwenola Kergall, Bruno Gomes, Ana López Cerrato.
  • Client

    Ministry of Health of Kuwait / Mr. Ali Mohammad Thuniyan Al-Ghanim
  • Area

    6500.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic building by AGi architects stands as a pioneer in the healthcare sector, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model, where courtyards attached to the façade are the driving element behind this unique typology. 

Floor Plan
Floor Plan

The program occupies the entirety of the site, and from afar the building is viewed as a monolithic element solidifying its ground and creating a high walled fortress protecting from vandalism and maximizing privacy. The courtyards are carved into the building, allowing for natural light into all the clinics. The concept of the façade generating light, views and ventilation is reversed; and the courtyards are brought inwards from the perimeter creating further privacy. Examination rooms have been located towards the closed outer façade and opened to the interior courtyards in which common space flows.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Working directly with manufacturers and parametric processes that generate maximum areas based on minimum thicknesses, and adaptable geometries to incorporate efficient substructures have allowed creating a contemporary mesh that connects to the cultural identity of end users. An anodized and perforated metal sheet allows sufficient light to enter, constructing a veiled threshold in between exterior and internal courtyards.

Floor Plan
Floor Plan

Upon entering the clinic, a colorful ceramic mosaic welcomes patients. This range of colors will go with visitors during their stay at the clinic, identifying counters of each medical specialty with different colors included in the mosaic. This common practice in the hospital use is especially useful when building users belong to very different cultures, users who not only do not know the language but use different alphabets –Devanagari, Arabic or Roman-.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Due to the density and variety of the program presented in this clinic, the spaces are sectioned off into multiple self-sufficient departments, which can operate independently from one another. Internal circulation is organized in a fluid way, conceiving space as a succession of linked rooms and public areas, avoiding as much as possible the typical corridor scheme of hospital typology.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic is viewed as an iconic progressive building, in which this vision could not have been apprehended without the generous donation of Mr. Ali Mohammad Thuniyan Al-Ghanim.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic / AGi architects" 23 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/611323/ali-mohammed-t-al-ghanim-clinic-agi-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.