the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. Spain
  5. Gustau Gili Galfetti
  6. 2014
  7. CAP Llinars del Vallés / Gustau Gili Galfetti

CAP Llinars del Vallés / Gustau Gili Galfetti

  • 03:00 - 22 March, 2015
CAP Llinars del Vallés / Gustau Gili Galfetti
CAP Llinars del Vallés  / Gustau Gili Galfetti , © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli + 32

  • Collaborator

    Rafa Mejías
  • Structure

    BOMAinpasa
  • Engineering

    AIA
  • Budget

    1.800.000 €
  • Surveyor

    Toni Floriach / GPCAT
  • Builder

    COPISA
  • More Specs Less Specs
CAP Llinars del Vallés  / Gustau Gili Galfetti , © Filippo Poli
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. The project proposes a compact and low impact structure using economic and industrialized construction systems.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The building, with its rectangular section, is located in a low-density area of the city with sports installations and parking areas, close to the town center. The health care center is placed in the upper section of this area, closer to the urban grid. A cantilevered volume reaches out toward the street, where the main entrance is located. Some ramps resolve the different topographical levels between street and entrance and create an open a green space.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The rectangle is oriented in such a way so that the longer facades face east and west. A longitudinal interior courtyard opens from north to south and lets the natural light pour into the inner part of the building, thus assuring effective cross ventilation.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Waiting areas and circulations are visually connected to the exterior and emphasize its public character, whilst the medical boxes face onto the interior court.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The building forms a compact low rise volume. Its facade is made of two prefab elements: a concrete lattice for the translucent parts and some GRC panels for the blind parts. The lattice was fabricated with one purpose made large size mould and has been installed either, horizontally or vertically, as to add variety to the facade by just one standard constructive element.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This lattice assures privacy as well as solar protection in exposed areas. Above all, it acts as guarantor for giving a vibrant and everchanging visual effect. According to change and angle of daylight the industrialized prefab concrete building turns into a kind, warm and comfortable building.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CAP Llinars del Vallés / Gustau Gili Galfetti " 22 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/609335/cap-llinars-del-valles-gustau-gili-galfetti/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.