All
Projects
Products
Events
Competitions

Summer House in Dalarna / Leo Qvarsebo

Summer House in Dalarna / Leo Qvarsebo

Courtesy of Leo Qvarsebo Courtesy of Leo Qvarsebo Courtesy of Leo Qvarsebo Courtesy of Leo Qvarsebo + 23

Houses  · 
Hedemora Ö, Sweden
  • architects Authors of this architecture project Leo Qvarsebo
  • Area Area of this architecture project
    90.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Västerbyn, 770 70 Långshyttan, Sweden
  • Developer

    Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB
  • area

    90.0 sqm
  • Construction

    Catherine Carrick, Konkret AB
  • Carpenters

    Leo, Elias, Robert, Hanna, Karl, Linnea, Mattias Granwald, Tobbe, Pappa
More Specs Less Specs
Courtesy of Leo Qvarsebo
Courtesy of Leo Qvarsebo

Text description provided by the architects. The requests in this project are obvious yet challenging: Cooking outdoors and indoors. A quiet reading area and a bedroom beneath the stars. All three requests has each been associated with a bay window and then superposed under a roof that turns into a terrace in front of the house. In total there are 8 rooms including two huts, three terraces, 8.5 meter ceiling on a total surface of about 85 sqm.

Courtesy of Leo Qvarsebo
Courtesy of Leo Qvarsebo

The project is struggling with an almost contradictory problem; the plot is almost too simple. Views, sun, sea and cow pasture lies to the south. To the north a dense forest. In addition, the plot is completely flat and lacks trees as it was former was a cow pasture. Exploiting the view is obvious but architecture should deal with more than that and let its inhabitants be able to interact with their environment.

Section
Section
Courtesy of Leo Qvarsebo
Courtesy of Leo Qvarsebo
Section
Section

The house is a bit like a treehouse for adults. The climb to the top via several levels and offers both view and privacy. From each level of the house you can see up to the next, creating a curiosity to continue to climb and once you´re up, the view is breathtaking.

Courtesy of Leo Qvarsebo
Courtesy of Leo Qvarsebo


The house is made of wood from inside to the outside. Inside, the ceiling, walls and floors covered with plywood from a closed puzzle factory. Doors and windows are second hand findings and furniture are built on site of plywood. The frame is made of wooden beams forming an A from the foundation to the top. Roof and walls are made from Swedish pine.

Courtesy of Leo Qvarsebo
Courtesy of Leo Qvarsebo

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Summer House in Dalarna / Leo Qvarsebo" 16 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608796/summer-house-in-dalarna-leo-qvarsebo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.